Trendbrott för svenska kronan: Hela årets ras är återhämtat

Kronan har stärkts betydligt mot både euron och dollarn sedan november. Nu talar Handelsbanken om ett trendbrott. Enligt SEB har både global riskaptit och Riksbankens valutasäkringar bidragit till lyftet. Men det är inte läge att pusta ut – nu finns risk för rekyl, bedömer SEB.
Trendbrott för svenska kronan: Hela årets ras är återhämtat - Riksbankschef Erik Thedéen.
Riksbankens valutasäkringar kan ha bidragit till kronlyftet. Foto: Fredrik Sandberg och Janerik Henriksson / TT

Ett dystert år för kronan går mot sitt slut – med ett trendbrott. Sedan början av november har kronans negativa trend brutits, bedömer Handelsbanken. Sedan den 1 november har kronan stärkts med 8% mot dollarn och 5% mot euron.

Det innebär att hela årets försvagning är återhämtad, slår Handelsbanken fast i ett morgonbrev.

”En starkare krona kan både vara inflationsdämpande eftersom importpriserna minskar, men samtidigt påverkas flera industribolag med hög försäljning i utländsk valuta negativt”, skriver banken.

Från bottennoteringen den 18 september när en euro kostade just under 12 kronor har kronan stärkts med knappt 7%. Bara tre dagar senare, den 21 september, aviserade Riksbanken att den skulle sälja 8 mdr dollar och 2 mdr euro under de kommande fyra till sex månaderna.

Valutasäkringar hade effekt

SEB:s makroekonomer bedömer att detta hade effekt på kronkursen.

”Vi upplever att detta var en ’one-off’ rörelse (engångshändelse, reds. anm.) som tog EUR/SEK från att handla runt 11,90 till att handla runt 11,60”, skriver banken i sin senaste rapport Ögat.

Efter den initiala reaktionen bedömer SEB att kronan främst drivs av global riskaptit.

”Nuvarande rörelser i marknaderna har varit rejäla i november efter att Fed tolkats som klara med höjningscykeln efter sitt räntemöte 1 november”, skriver SEB om kronans lyft sedan november.

”Risk för rekyl”

Men det är inte läge att pusta ut än. Det finns risk för rekyl, vilket i alla fall tillfälligt skulle försvaga kronan, bedömer SEB. Bankens huvudscenario är dock den amerikanska centralbanken Fed sänker räntan i maj, vilket skulle stödja en mjuklandning.

”I ett sådant scenario bör riskaptiten i marknaden fortsätta att tillta och små valutor som SEK (och även NOK) kunna stärkas”, skriver SEB.

Finansministern: Kronan är undervärderad

Även finansminister Elisabeth Svantesson (M) har noterat att kronan stärkts på slutet:

”Både vi och många andra gör ändå bedömningen att kronan är undervärderad, den kommer att stärkas. Vi har ju sett det under de sista månaderna också”, sa hon i en exklusiv intervju med Affärsvärlden i helgen.

I intervjun ger hon också sin syn på en övergång till euron.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets