Trendbrottet som oroar forskare: Pekar på en lågkonjunktur

Orosmoln har blåst in och dämpar svenskarnas köpsug. Minskad generositet mot behövande, färre pub- och restaurangbesök är några tecken som tyder på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, enligt en årlig forskningsrapport.
Trendbrottet som oroar forskare: Pekar på en lågkonjunktur - matvarubutik-kundvagnar-700_binary_6982497.jpg

Efter 20 år då konsumtionen kontinuerligt ökat ser forskarna nu ett trendbrott. Konsumtionen ökar visserligen fortfarande men inte lika mycket. Och ändrade konsumtionsmönster leder till slutsatsen att vi är på väg in i en lågkonjunktur.

– Vi har sett att det har vänt. Det som nu händer brukar vara förknippat med att lågkonjunkturen är på gång, säger John Magnus Roos, forskare vid Göteborgs universitet.

Ändrade köpmönster

Vanliga svenskar har under det senaste året ändrat sina köpmönster och håller allt hårdare i plånboken.

– Detta kommer att få genomslag överallt, säger John Magnus Roos.

Slutsatsen kommer från den årliga rapport som Centrum för konsumtionsvetenskap ger ut, byggd på statistik bland annat från Statistiska centralbyrån och SOM-institutet. Siffrorna gäller för 2018.

– Vi har ett bra material att trendspana ifrån, konstaterar Roos, redaktör för konsumtionsrapporten.

Bland de saker man tittar på är hur mycket pengar som läggs på restauranger, barer och pubar, hur mycket vi spenderar på kläder, hur många nya bilar vi köper och hur mycket möbler vi skaffar.

– Sådant som tillhör lyxen, när vi unnar oss något extra, det har vi skjutit upp mer än vad vi sett på länge. Det vi spenderar pengar på är bostäder och mat, det nödvändiga, säger John Magnus Roos.

Minskade donationer

Till och med antalet tillfällen som vi handlar i secondhandbutiker har minskat. Trenden har vänt också när det gäller villigheten att hjälpa, noteras i rapporten.

– Går det bra kan vi gärna dela med oss till andra och skänka pengar till välgörenhet. Men vi ser att donationerna till hjälporganisation har minskat och att vi köper färre presenter. I tider av ekonomisk oro riktas fokus mer på att klara den egna ekonomin, säger John Magnus Roos.

Fakta: Tecken som pekar på lågkonjunktur

• Färre besök på kvällsrestauranger, barer och pubar.

• Mindre pengar läggs på nöjesrestauranger.

• Mindre pengar spenderas utomlands.

• Mindre pengar spenderas på kläder.

• Färre köp av nya bilar.

• Inköp av möbler och inredning ökar mindre än tidigare år.

• Antalet tillfällen som svensken handlar secondhand minskar.

• Mindre pengar doneras till hjälporganisationer.

Källa: Centrum för konsumtionsvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.