Trevande inledning väntas på börsen

Stockholmsbörsen såg i likhet med omvärldens börser ut att gå mot en trevande öppning på torsdagen, som var dagen efter att USA och Kina undertecknat det så kallade "fas ett"-avtalet i Washington.

Ett relativt tunt nyhetsflöde kring storbolagen inledde dagen, men en desto rikare anhopning av rekommendationsförändringar gick att notera.

Med ungefär en halvtimme kvar till börsöppning i Stockholm stod IG:s förhandelstermin på noll för storbolagsindexet OMXS30 samtidigt som tyska DAX-terminen var upp 0,2 procent. FTSE 100 i London indikerades öppna 0,1 procent högre.

Flygbolaget SAS har meddelat om förlängt avtal med Apollo avseende charterflyg till ett värde av 1,4 miljarder kronor. Avtalet sträcker sig över sommar- och vintersäsongen 2020.

Fastighetsbolaget Amasten har köpt 11,6 miljoner stamaktier i fastighetsutvecklingsbolaget SSM av Eurodevelopment. Den totala köpeskillingen uppgår till 116 miljoner kronor och motsvarar ett innehav om 29,6 procent av aktierna och rösterna i SSM. Affären gjordes till ett pris om 10 kronor per aktie. SSM-aktien stängde på 8:60 kronor på onsdagen.

Byggkoncernen Serneke säljer 80 procent av projektet Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital Management. Projektet, som dragits med förseningar, värderas till totalt över 6 miljarder kronor. Serneke fortsätter som huvudentreprenör i projektet och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i Sernekes orderingång i det kvartal som affären slutförs.

Sweco köper Talboom Group, ett belgiskt konsultföretag med 110 medarbetare som främst är verksamt inom läkemedels- och infrastrukturbranscherna.

Den aktieförsäljning som storägare i vindkraftsbolaget Arise aviserade efter börsstängning på onsdagen skedde till ett pris om 32 kronor per aktie. Arise stängde på 34:40 kronor på onsdagen och det innebär att rabatten i affären landade på 7 procent.

Nils Janse, styrelseledamot i Storytel sedan 2013, har den 14 respektive den 15 januari sålt totalt 30.000 aktier i ljudboksbolaget, framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister.

Försäljningen skedde till kurser om 166-170 kronor och inbringade totalt drygt 5 miljoner kronor. Nils Janses innehav i Storytel uppgår till 41.374 aktier efter transaktionen.

Oljepriserna noterades omkring 0,5 procent högre på torsdagsmorgonen och på dagens makroagenda står nya ekonomiska prognoser från regeringen, och från ECB protokollet från det senaste mötet.

Rekommendationsförändringar:

*Barclays Capital höjer sin rekommendation för Ericsson till övervikt från tidigare jämvikt. Riktkursen höjs samtidigt till 105 kronor från 100 kronor.

*Goldman Sachs höjer riktkursen för Tele2 till 180 kronor från 165 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 138 kronor på onsdagen.

*SEB Equities sänker sin rekommendation för Lifco till behåll från köp. Riktkursen höjs samtidigt till 556 från 545 kronor. Lifco stängde på 591:50 kronor på onsdagen och har sett en uppgång på cirka 30 procent under de senaste tre månaderna. SEB Equities höjer också rekommendationen för Thule till köp från behåll. Riktkursen höjs från 215 till 245 kronor. Aktien stängde onsdagens handel på 221 kronor.

*Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i it-återförsäljaren Dustin och norska Elkem medan mätteknikföretaget Hexagon får en säljstämpel.

*Pareto Securities har höjt rekommendationen för Sobi till köp från behåll. Riktkursen höjs till 200 från 195 kronor, framgår av en analys på torsdagen. Kursen steg 8,6 procent till drygt 165 kronor på onsdagen efter en höjning från Danske Bank.

*ABG Sundal Collier initierar bevakning av Intrums aktie med rekommendationen köp. Riktkursen sätts till 310 kronor, att jämföra med stängningskursen 270 kronor på onsdagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här