Triss i flaggor inför Safellos notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Safello inför noteringen på First North och hittat tre flaggor.
IPO

Den 12 maj noteras kryptomäklaren Safello på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat tre flaggor, en för hög emissionskostnad, en för tveksamma incitament och en för bristfällig information.

Safello
Lista First North
Storleksklass Småbolag
Börsvärde efter noteringen 276 Mkr
Sista teckningsdag 2021-04-30
Första handelsdag 2021-05-12

Vad gäller första flaggan, hög emissionskostnad, är tolkningen  för ett IPO-bolag med höga emissionskostnader att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel.  Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Safello betalar cirka 5 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 11,9% av erbjudandet.

Andra flaggan, för tveksamma incitament, hissas då det i listan över teckningsåtaganden i prospektet återfinns en styrelseledamot i Corpura och de tre personerna som ingår i Corpuras Advisory Board. Corpura är finansiell rådgivare och Certified Adviser till Safello.

Vad gäller den tredje flaggan, för bristfällig information, genomförde Safello en nyemission på cirka 11 Mkr i slutet av 2020. Det framgår av prospektet inte någon teckningskurs. Även om det inte får finnas tabell över aktiekapitalets utveckling i EU-tillväxtprospekt så brukar det ändå finnas sätt att få med denna typ av information.

Dessutom saknas i prospektet också uppgift om antalet anställda.

Safellos VD Frank Schuil kommenterar:

”Emissionen i december gjordes på kursen 1600 kr per aktie (motsvarande 10kr per aktie efter split) till befintliga aktieägare. Sedan i december har Bolaget uppnått ett flertal värdeskapande milstolpar så som bolagsförvärv, nyckelanställningar och samarbetsavtal med exempelvis med Klarna. Om man tar utgångspunkt i siffrorna i de icke finansiella talen i prospektet samt den rådata som presenteras i prospektet på sid 31 kan man notera att bolaget sedan december 2020, i linje med kryptovalutamarknaden, har utvecklats positivt.”

Bolaget har per prospektdagen 18 anställda och två konsulter.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SAFELLOS SIDA PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är fredag den 30 april och teckningskursen är 13.50 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Analys
JS Security Teckningstid pågår Spotlight 2021-04-30 2021-05-12 Läs här
Duearity Teckningstid pågår First North 2021-04-27 2021-05-11 Läs här
Nilar International Teckningstid pågår First North 2021-04-29 2021-04-30
Twiik Teckningstid pågår First North 2021-05-06 2021-05-19 Läs här
Spermosens Inväntar notering Spotlight 2021-04-12 2021-05-05 Läs här
Hemply Balance Inväntar notering NGM SME 2021-04-20 2021-05-06 Läs här
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.