Trots höstavmattningen – många tror på stigande bostadspriser

En majoritet av bostadsägarna tror på stigande bostadspriser. Det visar SBAB:s och Boolis indikator över prisförväntningarna.
SBAB:S Robert Boije och bostadsmarknaden.
SBAB:S Robert Boije. Foto: Hasse Holmberg / TT och SBAB

Hösten har säsongsmässigt visat på en avmattning på bostadsmarknaden. Enligt de senaste Valueguard-siffrorna backade priset för en villa med 0,4% samtidigt som priset för en bostadsrätt steg med 0,6% i Sverige under oktober.

Detta veckar dock inte skrämma bostadsägarna. Enligt SBAB:s och Boolis indikator över prisförväntningarna tror endast 5 respektive 4% på fallande bostadspriser på ett respektive tre års sikt.

Samtidigt tror 66% av de tillfrågade att bostadspriserna kommer stiga på ett års sikt. 47% tror att priserna kommer stiga med upp till 5% och 19% tror att priserna kommer stiga med mer än 5%.

Bostadspriserna står stilla – ”Ett trendbrott på Malmömarknaden”

På tre års sikt tror 53% att priserna kommer att öka med upp till 10% och 10% att priserna kommer att öka med över 10%. Den stora majoriteten av de som tror på stigande priser tror att en hög efterfrågan är det som kommer driva upp priserna.

”Det är uppenbart att bostadsägarna inte har skrämts av den höstavmattning vi nu ändå sett på bostadsmarknaden. Majoriteten av bostadsägarna delar vår syn att priserna fortsätter upp nästa år. Däremot är de betydligt mer optimistiska än vi gällande prisutvecklingen på tre års sikt. Vår bedömning är att bostadspriserna i slutet av 2024 ligger 5% under nuvarande nivåer till följd av stigande bostadsräntor”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.