Trots kriget i Europa – förvaltarna är positiva

Fondbolagens förenings förvaltarbarometer håller sig på ett fortsatt positivt territorium trots Rysslands invasion av Ukraina.
Fonder, fondförmögenheten
Foto: Henrik Montgomery / TT

Under det första kvartalet backar Förvaltarbarometern med en enhet, men håller sig kvar på positivt territorium med ett sammanlagt index på 60. Det skriver Fondbolagens förening.

I förvaltarbaromterna får förvaltare prata om marknadsutsikterna och börsutvecklingen i dagsläget och på längre sikt. Det är framför allt på lite längre sikt som förvaltarna positiva till marknadsutsikterna och börsutveckling. Hela 16 av 22 förvaltare tror att utvecklingen på Stockholmsbörsen kommer att vara positiv på ett till två års sikt. Fem tror varken på en positiv eller negativ utveckling. En enda förvaltare spår en mycket positiv utveckling.

”Med ett perspektiv på ett till två års sikt ser vi hyfsad uppsida redan från dagens nivåer. Många aktier har definitivt kommit ned till nivåer som kommer visa sig vara långsiktigt försvarbara givet de flesta scenarion som vi kan räkna med att börsen och bolagen ställs inför”, säger Simon Tarvainen, förvaltare och partner Strand Kapitalförvaltning, i en kommentar.

Vad gäller marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget, svarar emellertid endast sex förvaltare positivt. Samtidigt uppger tio att de varken ser marknadsutsikterna som positiva eller negativa och sex förvaltare ser marknadsutsikterna som negativa.

”Rysslands invasion av Ukraina skapar så pass många frågor med osäkert utfall att vi kan säga väldigt lite om var börsen kommer stå om ett halvår. Vi utgår från ett mer snabbfotat perspektiv och konstaterar att de negativa konsekvenserna av kriget lär fortsätta hopa sig i närtid och ta ett tag för börsen och analytiker att smälta. Under den perioden ser vi det som troligt att marknaden fortsätter nedåt och har därför sen tidigare minskat aktievikten i våra portföljer. Ser vi en tydlig förbättring i det säkerhetspolitiska läget eller rejält duvaktiga uttalanden från FED och ECB:s representanter så finns anledning att trycka på köpknappen”, säger Simon Tarvainen.

Elva av förvaltarna svarar att de tror att marknadsutsikterna kommer att vara bättre om ett halvår, i förhållande till hur de ser ut i dagsläget. Sex förvaltare svarar att marknadsutsikterna kommer att vara oförändrade medan fem tror på sämre marknadsutsikter.

Vad gäller hur Stockholmsbörsen kommer att utvecklas det närmaste halvåret svarar också tolv förvaltare att den kommer att utvecklas positivt. Fem av förvaltarna tror att Stockholmsbörsen varken kommer utvecklas positivt eller negativt. Fyra tror på en negativ börsutveckling och en förvaltare tror på en mycket positiv utveckling.

Totalt 22 fondförvaltare och experter har mellan 18 och 28 februari svarat på frågor om hur de bedömer marknadsutsikterna och Stockholmsbörsens utveckling på kort och längre sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets