Trump: Fed har bromsat tillväxten

USA:s tillväxt kunde ha legat på nästan 4 procent om det inte var för tidigare räntehöjningar gjorda av USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), enligt president Donald Trump. Det är i princip en dubbelt så hög tillväxttakt än den som för närvarande råder i USA.

– Hade vi inte gjort den stora räntehöjningen tror jag att vi skulle haft en tillväxt på nära 4 procent, säger Trump i en intervju med tv-kanalen CNBC på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

Han tror att börsen hade gått betydligt bättre också, om det inte hade varit för vad han ser som ett stort penningpolitiskt misstag från Feds sida.

– Jag skulle kunna tänka mig 5 000 till 10 000 punkter mer på Dow Jones-index, säger han och tillägger att Fed med sina räntehöjningar tog död på denna potential.

– Det var bara ett stort misstag, tillägger han.

Fed inledde i slutet av 2015 en treårig serie av räntehöjningar från rekordlåga 0–0,25 procent i styrränta till 2,25–2,50 procent i slutet av 2018. I fjol, bland annat efter hård och omstridd kritik från Trump, sänkte Fed styrräntan tre gånger ned till dagens nivå på 1,50–1,75 procent.

Dow Jones-industrindex lyfte i fjol med drygt 22 procent och ligger i dagsläget på 29 196 punkter, vilket är nära ett historiskt rekord.

USA:s tillväxt beräknas i fjol ha fallit till 2,3 procent, från 2,9 procent 2018. Inbromsningen väntas enligt Internationella valutafondens senaste prognos fortsätta ned till 2 procent i år och 1,7 procent 2021.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här