Trump: Nya handelssamtal med Kina på gång

Förhandlingarna om ett så kallat Fas 2-avtal med Kina inleds inom kort, enligt USA:s president Donald Trump. "Vår relation med Kina just nu har troligen aldrig varit bättre", sade Trump från en talarstol på Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.

– Han (Kinas ledare Xi Jinping) är för Kina och jag är för USA, men bortsett från det älskar vi varandra, tillade Trump.

Donald Trump fokuserade även en hel del på den amerikanska ekonomin, med rekordlåg arbetslöshet, löneökningar och hög sysselsättning, och lät i delar som ett kampanjtal inför presidentvalet i höst.

– Vi bygger en ekonomi som fungerar för alla, säger Trump.

“Tid för optimism”

Han passade även på att varna för överdriven pessimism i klimatdebatten, i ett uttalande som kan tolkas som kritik mot den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och de andra ungdomar som är i Davos för att få företagsledare och politiker att fokusera mer på klimatåtgärder.

– Detta är en tid för optimism och för att avvisa de ständiga domedagsprofeterna och deras visioner om en apokalyps, sade han.

– De förutsåg överbefolkning och sedan att oljan skulle ta slut. Vi kommer aldrig låta radikala socialister förstöra vår ekonomi, tillade han.

På väg ut från talet fick Trump frågan om vad han har att säga om Greta Thunbergs kritik. Han svarade att USA jobbar för ren luft och rent vatten och att USA ställer sig bakom Davos-initiativet att plantera 1 000 miljarder träd.

Trump lyfter i talet även fram USA:s nya handelsavtal med länder som Japan och Mexiko som exempel på den nya modell av bilaterala uppgörelser som han ser som en början på en ny era.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) fick samtidigt kritik för att inte ha sänkt räntan lika mycket som Trump velat se.

Riksrättsprocess tar fart

Enligt Vita huset ska Trump träffa flera ledare under besöket på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, bland annat Iraks president Barham Salih, Pakistans premiärminister Imran Khan och den kurdiska ledaren Nechirvan Barzani.

Trump, vars riksrättsprocess i USA:s senat tar fart i dag, är ett av Davosmötets största dragplåster i år, tillsammans med den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Trump, som har med sig finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer på resan, var med på Davosmötet 2018. Men han deltog inte i fjol.

Beskedet om att Trump tackat ja till inbjudan till årets möte kom samtidigt som Irans utrikesminister Javad Zarif meddelat att han ställt in sin medverkan.

Totalt finns 53 stats- och regeringschefer till Davos i år, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Från svenska regeringen kommer finansminister Magdalena Andersson (S).

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här