”Trump måste leva upp till sina löften”

Analytiker tror att vägen till en överenskommelse mellan Kina och USA har blivit mer volatil, men att en uppgörelse ändå nås.
”Trump måste leva upp till sina löften” - jinping-trump-700_binary_6957820.jpg

Det såg tidigare ljust ut i handelssamtalen mellan USA och Kina. Men i en tweet i söndags hotade USA:s president Donald Trump Kina med kraftiga tullhöjningar.

Enligt Sara Starovlah, aktiestrateg på Danske Bank, kan tweeten från Donald Trump vara förhandlingstaktik.

  Det kan handla om att den andra parten har börjat backa från det som de tidigare har lovat. Eller så är det hans sätt att försöka vara mer dramatisk i slutskedet, säger hon.

Oavsett vad, tror Sara Starovlah att USA och Kina kommer överens till slut, då det ligger i båda länders intresse.

 Donald Trump har ju hela valrörelsen som drar snart igång, och han har gett löften till många om en överenskommelse. Därför måste han leva upp till sina löften för att få med de här rösterna. Kina vill också ha ett förhandlingsavtal för annars skadar det deras exportsektor, säger hon.

Dock menar Sara Starovlah att vägen till en överenskommelse har blivit mer volatil, hur lång tid det tar och vilka utspelen blir under tiden.

Hampus Engellau, aktieanalytiker på Handelsbanken, anser att uttalandet från Trump åter skapar osäkerhet. Men även han tror att Kina och USA når en överenskommelse, då det skulle hjälpa Trumps omvalskampanj.

 Det vet kineserna samtidigt som att Kina är mer beroende av USA än vad USA är beroende av Kina, säger han.

Enligt Sara Starovlah är det råvarusektorn och industribolagen som främst har drabbats. Hampus Engellau ser bilindustrin som den enda riktigt svaga sektorn.

Beskedet från Trump påverkar den europeiska bilindustrins export. Men det begränsar också Kinas exportmöjligheter och hotar sysselsättningen i deras producerande företagsexport, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.