Trump saknar räkneförmåga

Donald Trump har byggt sin kampanj på ekonomisk populism och lovar sig vara en kämpe för den amerikanska arbetarklassen. Men i sakpolitiken är hans ekonomiska program förvånansvärt traditionellt – med ett par viktiga undantag.

Donald Trump har målat upp en dyster bild av den amerikanska ekonomin, som går på tvären med verkligheten. I en av många fantasifulla överdrifter påstår han att arbetslösheten är 42 procent, när den i själva verket är knappt 5 procent. För vita amerikaner – den enda väljargrupp i USA där Trump har en majoritet av väljarstödet mot Hillary Clinton – är arbetslösheten 4 procent.

Lönenivåerna har stagnerat sedan 1980-talet, men sedan 2012 har de gått upp med 5 procent. Börserna slår regelbundet rekord. USA:s ekonomi är sannolikt världens starkaste just nu. Men på Trump låter det som att hela landet befinner sig i en alarmerande, panikartad kris.

 

LÄS MER:

 

En stor motsägelsen är att Trump talar om att bevara Medicare och Social Security samtidigt som han kraftigt vill minska statliga utgifter, statsskulden och budgetunderskottet. Ingen realistisk analys av hans sakpolitik kan konstatera att han kommer att kunna åstadkomma detta.

Det här är en kortversion av artikeln . Du som är prenumerant kan läsa hela artiken genom att klicka på blålänken.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.