Trygga aktieutdelare tipset för hängmattan

Affärsvärlden har sin vana trogen valt ut ett antal aktier som förhoppningsvis ska slå index över sommaren. Denna gång är det sju stycken och det bärande temat är utdelningar.

Med en fortsatt orolig börs är den bästa placeringsfilosofin troligtvis aktier med höga utdelningar. Men höga utdelningar räcker inte som argument för att köpa aktier. Nedgången till trots tror vi att flera branscher kommer att få det motigt i den meningen att vinsterna snart faller och då spelar utdelningen mindre roll. Om börsen mot förmodan vänder upp rejält är risken också att defensiva aktier (vilket många utdelningsbolag räknas som) inte hänger med.

Vi har därför satt samman en portfölj med lågt värderade aktier; aktier som vi ändå tror på och som dessutom har en hög utdelning. Vi undviker fastigheter, eftersom räntehöjningar kan förändra avkastningskraven och därmed synen på hela branschen. Verkstadsbolag undviks också till stora delar, eftersom de är dollarberoende och dessutom kan stå inför en inbromsning i intjäningen.

Råvarubolag är för riskabla och vi ligger lågt med it. Just it-sektorn är förvisso attraktivt värderad, men det finns ännu attraktivare värderingar bland storbolagen varför de får utgöra grunden i hela portföljen.

________________________________________

AXFOOD

En trygg aktie med låg risk

I de senaste månadsrapporterna framgår det ganska tydligt att det värsta är över i livsmedelssektorn. Prispressen går mot sitt slut. Axfoods starka balansräkning möjliggör gigantiska utdelningar, men än så länge delar bolaget ut vinsten bara om man tar hänsyn till extrautdelningarna. Gott så, eftersom det innebär en direktavkastning på över 7 procent. Lägg till den låga risken och aktien är en trygg hamn.

_______________

NORDEA

En välskött favorit

Alla bankerna är billiga, men välskötta Nordea är ändå vår favorit. Ingen exponering mot skakiga baltländer (Föreningssparbanken) eller den tyska marknaden (SEB) och Nordea slipper också alla de SPP-bekymmer som Handelsbanken bär på. En stark nordisk bank som handlas till under 10 gånger vinsten och ger en utdelning på över 4 procent.

_______________

VOLVO

Billigast på börsen

Vana läsare behöver ingen förklaring till varför vi gillar Volvo. Skuldfritt med en kassa, en utdelning över 5 procent och fullt av möjligheter är bolaget ett solklart köp. Kanske är detta börsens billigaste aktie, i alla fall bland storbolagen. Vinstnedgången ligger redan i korten. Billigare än så här borde det inte bli.

_______________

BILIA

För bra för att låta bli

Bilförsäljaren må ha det jobbigt och de kommande rapporterna lär bli fortsatta trista. Men sedan avknoppningen av Catena och den svaga första kvartals-rapporten har nedgången blivit alldeles för kraftig. Nu kan man köpa aktien till över 8 procent i ordinarie utdelning och det är för bra för att låta bli.

______________

HENNES & MAURITZ

Fantastiskt köpläge

Det må så vara att hela kläd­branschen är inne i en bubbla, men märkligt nog är dess jätte billigare än på länge. H&M kan nu köpas till en utdelning på 4,4 procent. Vi talar om ett

stort tillväxtföretag med en klockren affärsidé. Ett fantastiskt köpläge.

_______________

INVESTOR

Mycket stor potential

Genom köp av investmentbolaget får man tillgång till bland det bästa som börsen har att erbjuda till en rabatt på drygt 30 procent. Om vd Börje Ekholm dessutom vågar plocka ut pengar ur de överkapitaliserade portföljbolagen är potentialen mycket stor.

_______________

SKANSKA

En riktig fyndaktie

Mer än en fjärdedel av bolaget är en ren kassa, fastigheter är på väg att säljas och byggrörelsen är lågt värderad. Vad mer kan man önska sig? En hög utdelning. Och i Skanska får man på nuvarande nivåer minst 5 procent. Ett fynd.

___________________

SECURITAS

Perfekt läge för köp

Säkerhetsjätten är den enda aktien av de sju som inte ger någon hög utdelning. Men vad gör det när bolaget snart ska delas i fyra och värden kommer att lyftas fram? Lägg till att det här borde vara en trygg hamn i fortsatt oroliga tider och det är ett perfekt tillfälle att gå in i aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets