Två nya flaggor i Absolicons företrädesemission – en slopas

Solfångarbolaget Absolicon har släppt prospekt i samband med med sin företrädesemisson som kan tillföra bolaget 45 Mkr före kostnader. Emissionsguiden hissar två nya flaggor och slopar en.
Två nya flaggor i Absolicons företrädesemission – en slopas -
Absolicons VD Joakim Byström

Idag inleds teckningsperioden i Absolicons företrädesemission av units.

I en tidigare artikel hissade Afv en flagga för nyemissionen avseende ”Frekventa nyemissioner”. Den slopas nu med anledning av att Emissionsguiden från och med i dag stuvar om bland sina flaggor.

Då restes även frågan om i vilken utsträckning nyckelpersoner i Absolicon skulle investera i nyemissionen. I prospektet som bolaget publicerade igår vid börsens stängning framgår att VD Joakim Byström tecknar för 2,6 Mkr. Nyckelpersoner som tecknat mindre poster är CFO:n och tre medlemmar av styrelsen, däribland dess ordförande.

Emissionsguiden väljer att resa två nya flaggor efter en genomgång av prospektet, vilket alltså blir det totala antalet flaggor i emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Enligt Afv:s bedömning kommer bolaget ha ett kapitalbehov inom de närmaste 3 månaderna. Bolaget själva bedömer att ett rörelsekapitalbehov kommer uppstå i mars 2024. Oavsett är det att betrakta som en trängd finansiell situation.

HÖG EMISIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Emissionskostnaderna uppgår till 8 Mkr, motsvarande 17% av företrädesemissionen.

VD Joakim Byström kommenterar:

”Vi har tidigare gjort emissioner själva med låga kostnader, och alla emissioner före 2023 har varit övertecknade. Men i detta tuffa marknadsläge har vi valt en rådgivare och ett traditionellt upplägg med garanter. Styrelse och ledning har gjort teckningsförbindelser om 3,1 msek utan ersättning.”

Emissionsguiden kommer återkomma med en avslutande artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.