Tydlig återhämtning på bostadsmarknaden

Det har sedan april skett en tydlig återhämtning på bostadsmarknaden och det är säljarna som återigen har övertaget. Det visar senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån.
Tydlig återhämtning på bostadsmarknaden - visning-bostad-700_binary_6955111.jpg
Snittet ligger på 5,22 på frågan ”För vilka är Bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?”. En nollsiffra antyder störst fördel för köparna och en tia störst fördel för säljarna. Vid föregående mätning i april var snittet 4,72, det vill säga till fördel för köparna.

”I april trodde både konsumenter och mäklarna att coronapandemin skulle leda till en minskad efterfrågan på bostadsmarknaden. Nu är synen annorlunda. Man ser att det fortsätter göras affärer, efterfrågan är fortsatt stark och priserna har inte sjunkit nämnvärt. Vi kan se att corona har haft en viss påverkan, framförallt för bostadsrätter, men absolut inte i den omfattning som vi befarade initialt”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Under sommaren räknar mäklarna med en högre aktivitet än jämfört med en normalsommar. Främst gäller detta i Stockholm där två av tre mäklare har en sådan uppfattning.

”Det är sannolikt att vi kommer ha en högre aktivitet på vissa orter i sommar, främst storstäderna, med fler bostadsaffärer än normalt. Dels för att fler kommer vara hemma under semestern, dels för att fler faktiskt omvärderat sitt boende och blivit sugna på en förändring, utifrån coronasituationen”, säger Johan Engström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.