Tysk ekonomi mot recession – Ifo-index faller

Den tyska ekonomin är i recession och BNP väntas minska i år. Det bedömer det tyska ekonomiska institutet DIW i en ny prognos på torsdagen.

De påpekar att osäkerheterna är mycket stora och att det finns flera olika scenarier som kan spela ut de närmaste månaderna.

I ett V-format scenario med en snabb normalisering väntas BNP sjunka med 0,1 procent i år. I ett L-format scenario, med långvariga produktionsstörningar och en större nedgång i efterfrågan, väntas en allvarligare recession.

Det krävs nu beslutsam finans- och penningpolitik för att stabilisera situationen, menar DIW, som ser koordination på Europanivå som nödvändig. Det handlar bland annat om likviditetsstöd, korttidsarbete och att stötta efterfrågan.

Ifo-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till preliminära 87,7 i mars, jämfört med reviderade 96,0 föregående månad (96,1).

Det rapporterar Ifo. Ifo-index baseras på en enkät bland cirka 7.000 företag.

Index över det aktuella läget sjönk till 93,8 från reviderade 99,0 föregående månad (98,9).

Index över förväntningarna om framtiden sjönk 82,0 till jämfört med reviderade 93,2 föregående månad (93,4).

Ifo konstaterar att sentimentet bland tyska chefer dramatiskt har försämrats med det största månadsvisa tappet sedan 1991. Inom industrin är affärsklimatet på den lägsta nivån sedan augusti 2009. Tjänsteindustrin visar på det största fallet sedan den delen av statistikinsamlingen inleddes 2005, både gällande nuläget och förväntningarna. Rörande handeln ”kollapsade” indikatorn medan byggindustrin visade på en relativt begränsad nedgång.

”Förväntningarna bland företag har försämrats på ett sett som aldrig setts förut”, sade Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar. Enligt honom rör sig den tyska ekonomin med fart in i en recession.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.