Tyska finansministeriet undersöker om negativa räntor kan förhindras

Det tyska finansministeriet, under ledning av finansministern Olaf Scholz, ska undersöka huruvida det är legalt möjligt att förhindra banker att sätta negativa banker på konton med insättningar om max 100.000 euro.

Det rapporterar Handelsblatt på torsdagen.

“Det är dock en komplicerad prövning som kommer att ta viss tid”, sade Olaf Scholz till tysk media.

På onsdagen sade CSU-ledaren Markus Söder att han vill se ett sådant förbud då sparande inte bör straffas.

Den tyska banklobbygruppen Deutsche Kreditwirtschaft fördömer i en kommentar tankarna på ett förbud mot negativa räntor och varnar för att det skulle kunna destabilisera de finansiella marknaderna.

“Sådana förslag visar hur brett som de oönskade biverkningarna av ECB:s negativa räntepolitik redan når”, fortsätter lobbygruppen.

Bloomberg News skriver på torsdagen att det europeiska banksystemet, fem år efter att ECB-chefen Mario Draghi vänt deras värld upp och ner, nu “funderar på att bryta det sista tabut: negativa sparräntor för massorna”.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.