Umida förvärvar Ekobryggeriet med hjälp av nyemission

Dryckesföretaget Umida har nu ingått ett bindande avtal om att förvärva varumärket Ekobryggeriet, som är verksamma inom premiumtonic, efter att ha tecknat en avsiktsförklaring i december. Köpeskillingen är 11 miljoner kronor varav 6 miljoner i kontanter, enligt ett pressmeddelande.
Umida förvärvar Ekobryggeriet med hjälp av nyemission - Ekobryggeriet
Foto: Ekobryggeriet

“Förvärvet av Ekobryggeriet är ett perfekt förvärv i vår tillväxtresa. Vi tillförs ett starkt helägt varumärke som redan är marknadsledare inom premiumtonic samtidigt som vi ser stor utvecklingspotential för varumärket i flera nya kategorier”, säger Filip Lundquist, vd på Umida.

Umida tillförs genom affären en omsättning på cirka 25 miljoner kronor på årsbasis med ett ebitda-resultat på 10%.

I samband med affären planerar Umida även att genomföra en kapitalanskaffning i form av en företrädesemission av B-aktier. Det gör det möjligt att delfinansiera förvärvet av Ekobryggeriet.

“Jag är glad att vi kan erbjuda nuvarande aktieägare att vara med och möjliggöra bolagets fortsatta tillväxt i en spännande tid. Även om 2023 ser utmanande ut på många fronter i vår omvärld står vi väl rustade för att både växa organiskt med ett antal nya offretvinster i bagaget och även kunna ta vara på nya förvärvsmöjligheter.”, säger styrelseordförande Mats Jämterud.

Nyemissionen är på maximalt 8 miljoner kronor före kostnader och bolaget har erhållit garantiåtaganden om cirka hälften av beloppet.

Villkoren i nyemissionen innebär att aktieägare oavsett aktieslag erhåller en teckningsrätt. Åtta teckningsrätter ger möjlighet att teckna en ny B-aktie till teckningskursen 2,80 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 31 januari till 14 februari. Nyemissionen behöver godkännas vid en extra bolagsstämma den 26 januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.