Underhållande konsultreklam

Att välja ledare. Hans De Geer, Ingalill Holmberg, Svenolof Karlsson, Natur och Kultur 2005, 239 sid.

Det blir allt svårare att vara ledare för stora företag. För första gången i modern tid avböjer folk ledaruppdrag med hänvisning till att priset är för högt. Samtidigt går en jätteflock chefer snart i pension. Hur ska vi klara ledarförsörjningen då?

Det är mot den bakgrunden Att välja ledare profilerar sig. Frågor om successionsordning står alltid högt på dagordningen inom management, så när det kommer en svensk bok om hur det är att vara ledare i början av 2000-talet väcker det verkligen mitt intresse – framför allt när boken har två namnkunniga forskare som medförfattare: Professor Hans De Geer som leder Centrum för etik och ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm samt ekonomie doktor Ingalill Holmberg, chef för forskningsinstitutet Centre for Advanced Studies in Leadership på samma högskola. Dessutom kommer boken ut på välrenommerade förlaget Natur och Kultur.

Låter som en oberoende managementbok, eller hur? Det är det inte. Det är, upptäcker läsaren redan i inledningskapitlet, en reklamskrift för Sveriges Executive Search-konsulter (ESK). De Geer och Holmberg har bara skrivit de två sista av bokens åtta kapitel. Resten, sex kapitel, står journalisten Svenolof Karlsson för. Och hela idén med boken kommer för övrigt från ESK, vars etiska råd Hans De Geer är ordförande för.

Blir boken meningslös bara för att den är ett beställningsverk? Nej då. Den har sina styrkor. Bland annat har ovannämnda Karlsson intervjuat ett imponerande antal linjechefer, företagsledare och styrelseproffs, kända som okända, och många av dem har intressanta och ibland oväntade synpunkter på karriär och ledarförsörjning. Bland de kända namnen finns till exempel Tom von Weymarn (ordförande i Telia Sonera), Bernt Magnusson (Skandia) samt Hans Dalborg (Nordea), som alla berättar överraskande öppenhjärtigt om sina egna erfarenheter som chefer.

Underhållande är det också att flera av dessa näringslivets tyngsta ibland uttrycker sig som om de bar oförlösta poeter i sina bröst, som SAS-legenden Jan Carlzon apropå vikten av familjeliv: “Livet är inte fågeln som alltid flyger framför dig, utan oxen som går vid din sida”.

ESK skriver i inledningen att föreningen vill bjuda in till debatt om ledarförsörjning med boken. Debattbok? Njä. Det är den lite för tandlös för. Visst är det rolig läsning, men i slutänden känns det som om boken syftar mest till att understryka vikten av att ha experthjälp vid sin sida när nya chefer ska rekryteras.
___________________

KORT OM BÖCKER:

De Gaulle. Generalen som var Frankrike.
Knut Ståhlberg
Norstedts 2005, 576 sid.

Journalisten Knut Ståhlberg känner de flesta igen som Sveriges Radios Pariskorrespondent under 20 år. Sedan tio år tillbaka är han också författare, och har till dags dato gett ut sammanlagt fyra böcker. Den senaste i raden är den nyss utkomna biografin över general Charles de Gaulle, ett kärleksfullt utfört jätteporträtt på närmare 600 sidor.

Ståhlberg kan sitt Frankrike efter så många år i Paris, och det behövs. Det hade förmodligen inte varit möjligt att skriva en de Gaulle-biografi utan att vara lika förtrogen med landet som Ståhlberg. Att generalen såg sig som ett med Frankrike framgår redan av bokens undertitel, och att se sig som ett med sitt land är något som normalt borde tyda på storhetsvansinne.

Men så verkar inte Ståhlberg se på sin general, även om han inte ryggar för att skildra de Gaulles svagheter. I boken växer en bild fram av de Gaulle som en trots allt rätt sympatisk människa, som hellre använde sitt politiska geni för att förverkliga en vision om sitt land än till att förverkliga en vision om sig själv.

För den som är intresserad av modern europeisk historia är det också spännande att läsa om förhållandet mellan Winston Churchill och de Gaulle. Här finns flera nycklar till varför det europeiska samarbetet ser ut som det gör i dag.KD

* * *

Hej Lättja. Om konsten och vikten av att göra minsta möjliga på jobbet.
Corinne Maier
Svenska förlaget 2005, 133 sid.
Corinne Maier har slagit Da Vinci-kodens försäljningssiffror och blivit en snackis i både Frankrike och Tyskland med den här boken om att lata sig på jobbet. KD

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight