Uppåt på Wall Street

På Wall Street handlades kurserna högre på fredagen. Viss oro avseende ebola och svaga siffror från Kina tycks haft måttlig inverkan på index som avancerat.

”Det handlar till stor del om resultat som varit bättre än förväntade i dag, både P&G och Microsoft var uppmuntrande för investerare”, sade Kate Warne på Edward Jones skriver CNBC.

Dow Jones Industrial Average stängde på +0,8 procent vid 16.805. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,7 procent till 1.965 medan Nasdaq Composite steg med 0,7 procent till 4.484.

Räntan på den tioåriga obligationen oförändrad vid 2,27 procent samtidigt som trettioårsräntan var oförändrad vid 3,04 procent.

Rapportperioden är i full gång i New York. Procter & Gamble tillhörde en av dagens höjdpunkter, men kom in ungefär i linje med förväntningarna. Det amerikanska bolaget redovisade ett justerat nettoresultat på 1,07 dollar per aktie, vilket kan ställas mot 1,08 investerarkollektivet väntat sig.

I samband med rapporten sade P&G även att de skulle separera sin Duracellbatteriverksamhet till ett eget bolag, vilket tycktes välkomnas av marknaden som handlat upp aktien 2,3 procent.

”Vi fortsätter att accelerera och öka kostnadsbesparingar, vässa våra strategier och stärka vår portfölj genom att fokusera på våra största möjligheter. Utförseln av batteriverksamheten ger oss möjlighet att ytterligare fokusera dessa insatser”, sade bolagets vd i ett uttalande erfar Bloomberg.

Amazon och Microsoft redovisade sina delårsrapporter efter börsernas stängning i går kväll, vilka mottogs med blandad entusiasm hos investerare.

Amazon som rasade 11 procent i efterhandeln på rapporten har fortsatt backa 8,3 procent på fredagen. IT-bolaget redovisade ett resultat på -0,95 dollar per aktie för det tredje kvartalet, vilket var lägre än de -0,73 analytikerna hade förväntat sig.

Också Microsoft rapporterade på torsdagskvällen. Rapporten visade både starkare intäkter och resultat än förväntat. Programvaruaktien har avancerat 2,5 procent inför helgen.

Ford Motors resultat i det tredje kvartalet föll rejält, nedtryckt av lägre produktion samt garanti- och återkallningskostnader som sänkte vinsten i Nordamerika. Aktien stängde i negativt territorium på 4,3 procent.

SodaStream avancerade 15,4 procent efter att ett nyhetsbrev från Beverage Digest sade att företaget planerar att testa Pepsi-produkter.

Sämre gick det för Pandora Media som sjönk 13,5 procent på fredagen. Dess delårsrapport föll inte marknaden i smaken.

På makrosidan kom statistik under eftermiddagen som visade att försäljningen av nya hus steg med 0,2 procent till 467.000 enheter i september räknat i årstakt. Det var ungefär som förväntat. Däremot reviderades utfallet för augusti ned med 38.000 enheter.

”Våra utsikter för bostadsmarknaden är fortsatt positiva då dessa utfall är volatila”, kommenterade Joseph Lavorgna, Deutsche Banks chefsekonom för USA, efter statistiken.

Statistik kom även från Kina. Conference Boards ledande indikatorer för Kina steg med 0,9 procent i september, efter att ha ökat med 0,7 procent i augusti och med 1,3 procent i juli.

”Tillväxttakten över sex månader för Kinas ledande indikatorer har bromsat stadigt under det tredje kvartalet, vilket indikerar risker på nedsidan för den ekonomiska tillväxten under de kommande månaderna”, kommenterade Andrew Polk, ekonom vid The Conference Board.

Tidigare under dagen presenterades siffror som visade att priserna på nybyggda bostäder i Kina sjönk under september för femte månaden i rad.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.