Uppe bland molnen

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljens molnexponerade innehav stiger mot skyarna. Är det dags att komma ned på jorden?

Småbolagsportföljen fortsätter att behålla en liten ledning mot index. Portföljen är upp 14,8 procent sedan starten i slutet av 2018, något bättre än index utveckling på 11,2 procent.

Efter förra veckans genomgång av portföljens förlustcase är det dags för att gå igenom portföljens bästa innehav. Högpresterarna är, i vanlig ordning, mjukvarubolaget Enea och datalagringsspecialisten Proact. De båda innehaven har gemensamt att de har avkastat över 40 procent sedan portföljens start, men också att de ökar exponeringen mot den växande industrin för molntjänster.

FONDSTJÄRNOR IN I ENEA
I dagarna slutförde Enea sitt förvärv av molnbolaget Atos, en affär som aviserades just innan Småbolagportföljens start i slutet av 2018. Aktien är upp drygt 40 procent sedan dess, men vad tillför egentligen molnverksamhetena till Enea?

Atos beskrivs som ett förvärv inom “kritiska nätverkskomponenter” som flyttar Enea närmare slutkunden, det vill säga operatören. Kort beskrivet gör Atos lösningar att operatörerna får tillgång till mer abonnentinformation. Det är värdefullt eftersom operatörerna då kan dirigera nätverkstrafiken bättre samt sänka kostnaderna.

Köpeskillingen låg på 18 miljoner euro, vilket motsvarar en låg p/s-värdering på 1,5 för Atos. Atos har en molnbaserad mjukvaruffär som byggs på up-front-betalningar, där andelen återkommande intäkter uppskattas till minst 20 procent. Verksamheten beräknas dock generera intäkter om cirka 12 miljoner euro under 2019, vilket låter bra för en mycket skalbar affärsmodell.

Atos är dock ett relativt litet förvärv. Bolaget har endast haft 50 kunder med fokus på 4G i Tyskland och USA, men nya tjänster inom 5G står för den stora tillväxtpotentialen framöver. Hur mycket investeringar som behövs för att förbättra 5G-kvaliteterna är dock fortfarnde ovisst.

Det är inte bara molnförvärvet som lyfter Enea – aktien är också en kär favorit hos fondförvaltarna. Enea har nyligen plockats in i nystartade Tin Fonder, där innehavet utgör ca 3,6 procent av fonden. Det är ingen trivial position på något sätt, enligt Erik Sprinchorn, en av två förvaltare på fonden.

– Den är med i topp tio. Enea är ett väldigt fint bolag, titta bara på vad de har gjort hittills. Istället för att bara sitta ner och vänta på att den gamla businessen ska ta fart har man initierat en bra förvärvsstrategi som de exekverar på, säger Erik Sprinchorn.

Även Gustaf von Sivers, som förvaltar fonden Calgus, har i tidigare intervjuer talat sig varm om aktien. I januari beskrev han bolaget som en 5G-option, baserat på bolagets stora möjligheter när vi går mot ett nätverksskifte.

– Bolaget är underanalyserat och folk har inte koll på att bolaget har gått från ett beroende av få stora kunder till fler kunder och bättre balans. Risken är att andra bolag kommer med bättre mjukvara, det är lite svår materia att bedöma.

PROACT VÄXER I MOLNET
Det allra bäst presterande innehavet sedan portföljens start är dock datalagringsspecialisten Proact. Proact-aktien är upp drygt 43 procent sedan start. I december uppdaterade bolaget sina finansiella mål och nu ligger målen på 10-procentig tillväxt och en ebita-marginal på 6 procent.

Proact har sedan dess varit tydliga med att koncernen kommer prioritera utvecklingen av molntjänster framöver. Den nya inriktningen kommer ske delvis via förvärv, men också genom egen utveckling. I bokslutskommunikén för 2018 nådde Proact en tillväxt på 2 procent och en ebita-marginal på 7 procent, vilket summerade till den högsta försäljningen och resultatet hittills för Proact.

Proacts försäljning av molntjänster under 2018 var också, inte helt oväntat, rekordhög. Både tredje och fjärde kvartalet var starka kvartal för molntjänsteverksamheten, skriver bolagets nye vd Jonas Hasselberg i rapporten. Ett totalt ordervärde om 176 miljoner kronor uppnåddes under det fjärde kvartalet, att jämföra med med de totala intäkterna på 967 miljoner kronor för kvartalet.

Även om det kan vara lockande att ta hem vinsterna är Affärsvärldens bild att aktierna har utrymme att fortsätta uppåt. Båda aktierna stannar därför i Småbolagsportföljen:

Nedan läget i portföljen vid torsdagens stängning:

Småbolagsportföljen 8 mars 2019.JPG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF