Uppgången på Wall Street tilltog

De ledande börserna i New York fortsatte att tuffa på uppåt under torsdagen, trots att rekordhöga arbetslöshetssiffror redovisades före öppning.

Börsoptimismen kunde tillskrivas senatens godkännande av ett stimulanspaket värt cirka 2.000 miljarder dollar.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 6,4 procent till 22.552. S&P 500-indexet steg 6,2 procent till 2.630 samtidigt som Nasdaqs kompositindex ökade 5,6 procent till 7.798.

Stimulanspaketet som godkändes enhälligt i senaten under natten till torsdag, svensk tid, måste även klubbas igenom i representanthuset, vilket väntas ske på fredagen.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg under förra veckan med drygt 3 miljoner personer till nästan 3,3 miljoner. Analytiker hade räknat med 1 miljon nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Bland enskilda aktier har verkstadskoncernen Caterpillar dragit tillbaka sina utsikter för helåret 2020 då covid-19 har börjat påverka leverantörskedjan. Aktien steg dock 5,7 procent i det positiva börsklimatet.

Boeing steg ytterligare drygt 13 procent och har rusat runt 80 procent sedan början på veckan. Den krisande flygplanstillverkaren kommer att få välbehövligt stöd genom det statliga stimulanspaketet som klubbats igenom i senaten.

United Health var upp runt 9 procent. Bolaget introducerar ett coronavirustest som patienter själva kan administrera, vilket bland annat skulle kunna minska riskerna för sjukvårdspersonal.

Smyckesbolaget Signet lämnade på torsdagen en rapport där kvartalsvinsten per aktie överträffade konsensus. Intäkterna uppgick till 2,2 miljarder dollar för det kvartal som sträckte sig fram till och med januari. Aktien rusade 30 procent.

Chiptillverkaren Micron Technology handlades upp drygt 5 procent. Bolaget har redovisat en större kvartalsvinst än väntat och även intäkterna var över förväntan.

Apple steg 5,2 procent. Enligt Nikkei Asian Review uppges Apple överväga att skjuta på den årliga nylanseringen av Iphone, som under många år ägt rum i september eller oktober. På grund av viruspandemin kan lanseringen i år fördröjas med flera månader.

McDonald’s har beslutat att justera sin meny så länge coronavirusutbrottet pågår, dels för att kompensera för minskad kundtillströmning, dels på grund av bemanningssvårigheter. Aktien steg 2,7 procent.

Ford har fått sitt kreditbetyg sänkt av S&P till skräpstatus. Aktien var ned 2,6 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 3 punkter till 0,84 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.