USA-börserna tappade kraft

I New York stängde börserna i en oregelbunden tendens kring nollstrecket. Nasdaqbörsen agerade draglok på Wall Street där flera teknikbolag visade stryka under måndagen. På statistikfronten överraskade bostadsstatistik på plussidan.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned med 0,2 procent till 16.826. På den bredare marknaden var S&P 500 oförändrad till 1.960 medan Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 4.408.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned två punkter till 2,52 procent samtidigt som trettioårsräntan var oförändrad till 3,35 procent.

”Aktier är på god väg att stiga för femte månaden i rad då investerare fortsätter att skaka av sig oro och omfamna risk. Dock utgör nuvarande höga marknadsnivåer en oro för att centralbanker bygger upp farliga risker i systemet med en alltför aggressiv stimulerande penningpolitik som kan leda till en alltför hög skuldsättningsgrad.” Det sade Rebecca O’Keeffe, investeringschef på Interactive Investors i London i en marknadskommenterar till MarketWatch.

På Nasdaqbörsen syntes flera teknikaktier i positivt territorium. En av vinnarna var Micron Technology som steg 4,6 procent efter att Credit Suisse meddelat att banken lagt in bolaget på sin fokuslista.

Det svenska mobilspelsföretaget King, som står bakom succén Candy Crush Saga, avancerade 15 procent till 20,55 dollar och närmar sig sin introduktionskurs om 22,50 dollar.

Bland rekommendationsändringarna gav Piper Jaffray Yahoo en köprekommendation från att tidigare haft en neutral rekommendation. Piper motiverar rekommendationsändringen med att de 23 procent företaget har i Alibabakoncernen är undervärderade. Marknaden reagerade positivt och aktien steg 2,6 procent.

Sämre gick det för American Apparel efter att bolaget nekade ett förslag från Dov Charney att hålla ett möte med investerarna med förklaringen att han inte har någon makt att kalla till sessionen. Aktien föll 3,2 procent på beskedet.

Den amerikanska fordonstillverkaren General Motors informerade under kvällen att bolaget återkallar ytterligare 7,6 miljoner fordon tillverkade från 1997 till 2014. GM kommer ta en kostnad på upp till 1,2 miljarder dollar under det andra kvartalet på grund av reparationskostnader för återkallade fordon. GM-aktien sjönk 0,9 procent efter beskedet.

Statistik över avtalade husköp från NAR, National Association of Realtors, presenterades under dagen. Avtalade husköp steg med 6,1 procent under maj, jämfört med april månad. Analytiker hade här väntat sig ett utfall om en uppgång på 1,1 procent i månadstakt.

Chicago inköpschefsindex för maj släpptes i dag likaså, och uppgick till 62,6. Det var under marknadens förväntade 63,0 och föregående månads definitiva 65,5. En indexsiffra över 50 indikerar en ökad ekonomisk aktivitet. Ett tal under 50 antyder avmattning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets