USA erbjuder Iran sanktionsfrihet i utbyte mot förhandling

USA har erbjudit Iran sanktionsfrihet mot att landet går med på förhandlingar, enligt ett uttalande från Irans president Hassan Rouhani, publicerat på hans officiella hemsida.

USA erbjöd sig att ta bort samtliga sanktioner mot Iran i utbyte mot förhandlingar, något som iranierna dock inte ansåg vara tillräckligt vid veckans möte vid FN:s generalförsamling.

”Tyska rikskanslern, Storbritanniens premiärminister och Frankrikes president insisterade på att mötet skulle äga rum. Amerikanerna har mot detta lovat att lyfta samtliga sanktioner”, säger Hassan Rouhani enligt hans officiella hemsida.

Åtgärden var dock inte acceptabel nog, även om Iran skulle vilja förhandla, givet den press som råder mot Iran och det så kallade 5+1-ramverket, där FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) och Tyskland nådde fram till det så kallade kärnavtalet med Iran 2015.

”Ingen kan förutsäga vilka konsekvenserna blir av sådana förhandlingar”, säger Hassan Rouhani.

Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga efter indikationer från president Donald Trump och avskedandet av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare inför FN:s generalförsamlings möte i New York.

Attackerna den 14 september på oljeprocessanläggningar i Saudiarabien, som skyllts på Iran av både USA och Saudiarabien, lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen.

Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet.

Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran.

Oljepriserna hade kort efter Hassan Rouhanis uttalanden raderat ut hela den kraftiga prisuppgång som orsakades av attackerna i Saudiarabien den 14 september, efter en nedgång på över 2 procent i Brentkontrakten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets