USA-terminerna stiger rejält

De amerikanska börsterminerna steg rejält inför tisdagens handelsstart i USA, i linje med utvecklingen på marknaderna i Europa och i Asien.
USA-terminerna stiger rejält - wall-street-700_binary_6989961.png

Federal Reserves “obegränsade” åtagande att stötta marknaderna, som annonserades på måndagseftermiddagen, spred optimism i kombination med förhoppningar om att amerikanska senaten rör sig allt närmare att godkänna ett större stimulanspaket.

Fed meddelade också att det ska “fortsätta köpa statspapper och bostadspapper i de volymer som krävs för att stödja en smidig marknadsfunktion och en effektiv transmission av penningpolitiken till bredare finansiella förhållanden”.

Fedbeskeden lyckades inte lyfta de ledande indexen på Wall Street på måndagen, men efter djupare analys verkar marknadsaktörer ha ändrat uppfattning.

I Asien och Europa har indexen stigit på bred front under måndagen. Tokyobörsens Nikkei 225 var upp 7 procent och i Europa var de ledande indexen i London och Paris upp över 4 procent medan Frankfurtbörsen steg närmare 6 procent.

USA-terminerna steg under den tidiga handeln på måndagen med 5 procent och slog därmed i taket, så kallad “limit up”.

Vid 13.50-tiden var S&P 500-terminen upp 4,8 procent. Terminen för Dow Jones var samtidigt 4,1 procent högre och Nasdaq-terminen hade stigit 4,8 procent.

Därmed väntas en återhämtning efter måndagens nedgångar då Dow Jones och S&P 500 backade cirka 3 procent vardera. Nasdaqs kompositindex gick ned endast 0,3 procent.

På råvarumarknaden sågs prisuppgångar på oljan såväl som för basmetallerna under tisdagen. Förhoppningar om att USA och Saudiarabien kan ingå en allians för att stabilisera priserna bidrog till att lyfta priset på WTI-terminen 2,7 procent till 26:17 dollar och Brentoljan stärktes 3,2 procent till strax över 30 dollar.

I förhandeln med enskilda aktier stärktes fordonstillverkaren General Motors närmare 6 procent. GM drar tillbaka sin guidning för 2020 och planerar att nyttja 16 miljarder dollar från bolagets kreditfacilitet i syfte att fylla på kassan under coronaviruspandemin.

Twitter gick upp 3,1 procent efter att mikrobloggbolaget på måndagen meddelat att intäkts- och resultatprognosen för det första kvartalet 2020 dras tillbaka som en följd av coronaviruset.

Oljebolaget Chevron har meddelat att det sänker sitt investeringsprogram för 2020 med 4 miljarder dollar, eller 20 procent, och drar tillbaka sitt återköpsprogram som en följd av minskad efterfrågan i kölvattnet av coronavirusutbrottet och fallande oljepris. Chevron handlades upp 7,1 procent i förhandeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience