USA-terminerna vände uppåt efter Fed-stimulanser

USA-terminerna gjorde inför måndagens börsöppning en dramatisk vändning från rejält minus till tydligt plus. Orsaken var kraftfulla stimulanser från den amerikanska centralbanken.
USA-terminerna vände uppåt efter Fed-stimulanser - corona-wall-street-700_binary_6990239.jpg

Uttalanden från den amerikanska finansministern Steven Mnuchin om att senaten behöver godkänna viruspaketet under dagen, bidrog till ytterligare optimism.

Federal Reserve meddelade på måndagen att de kommer att köpa statsobligationer och bostadsobligationer, MBS:er, i den omfattning som behövs för att upprätthålla en väl fungerande transmission för penningpolitiken.

Från och med måndagen kommer Fed att dagligen köpa statsobligationer för 75 miljarder dollar och MBS:s för 50 miljarder dollar, var beskedet. Fed upprepade att de är fullt beslutna att använda alla verktyg för att stötta den amerikanska ekonomin i en utmanande tid.

Beskedet fick USA-terminerna att vända till plus och vid 14-tiden var S&P 500-terminen upp 2,8 procent. Terminen för Dow Jones var samtidigt upp 2,3 procent och Nasdaq-terminen hade stigit 3,2 procent.

Innan Feds besked hade däremot terminerna legat på tydliga minus hela måndagen. Den amerikanska senaten misslyckades på söndagen att enas om ett åtgärdspaket för att mildra de ekonomiska effekterna av viruskrisen, vilket bidrog till det sura marknadsklimatet tidigare under måndagen.

Politikerna hoppas dock fortsatt att de ska kunna träffa en överenskommelse som kan antas i början av veckan.

Förra veckans börshandel i USA avslutades svagt och på fredagen stängde Dow Jones industriindex ned 4,6 procent till 19.159. S&P 500 sjönk 4,4 procent och Nasdaq backade 3,8 procent.

På råvarumarknaden hade råoljepriset gått ned med 2,0 procent för WTI-terminen och med 0,9 procent för Brentoljan.

I förhandeln med enskilda aktier handlades den problemtyngda flygplanstillverkaren Boeing upp 7 procent sedan Goldman Sachs satt en köprekommendation för aktien, en uppgradering från tidigare neutral. Boeingaktien har fallit med omkring 70 procent hittills i år.

Coca-Cola har återhämtningsmöjligheter efter covid-19 menar JP Morgan som uppgraderat aktien till övervikt. Dryckesjätten steg 3 procent i förhandeln.

Anläggningsmaskinstillverkaren Deere har dragit tillbaka sina finansiella prognoser för 2020 och tillfälligt stängt vissa verksamheter som en följd av virusutbrottet.

Amazon gick upp 1,7 procent. Bolagets lagerarbetare har fått ökad övertidsersättning i takt med att online-handeln ökat kraftigt.

Teleoperatören AT&T gick ned 3 procent efter att Cowen & Co nedgraderat aktien och varnat för en ökad risk för en coronaviruseffekt vid verksamheten Warner Media.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.