Utbudsrekord på borättsmarknaden

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet ökar i augusti till en för månaden ny rekordnivå - 4 procent högre än i förra toppnoteringen i fjol.

Det visar statistik från Hemnet.

”Nu har vi åter ett rekordhögt utbud igen för månaden för bostadsrätter, medan utbudet av villor är en bra bit under vad det var för fem år sedan. Amorteringskraven och bankernas hårdare krav verkar ha påverkat bostadsrätter mer. Man kan notera att det inte är fler nytillkomna annonser som driver tillväxten i utbudet, utan det är fortsatt den relativa trögheten på marknaden jämfört med toppåren för några år sedan. Det är längre säljtider och fler bostäder som återpubliceras”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Medan utbudet av bostadsrätter fortsatte att öka i årstakt är utbudet av villor 3 procent lägre än i augusti i fjol, den tredje månaden i rad med sjunkande utbud i årstakt.

Man kan notera att utbudet av bostadsrätter till salu nu i augusti är 18 procent högre än i augusti 2017, den månad då utbudet började öka snabbt.

Hur länge kan utbudet fortsätta att öka?

”Man kan förvänta sig att vi kommer att ha ett högt utbud under hösten, då det är osannolikt att bankerna plötsligt skulle bli mindre försiktiga. Vi har också tusentals nyproducerade lägenheter som kommer ut på marknaden varje år och människor flyttar med en ganska stor förutsägbarhet, så man kan förvänta sig en viss tillväxt i utbudet över tid”, säger Staffan Tell och tillägger att utbudet också beror på andra faktorer, som hur snabbt försäljningar går, vilket gör att det varierar över tid.

I Stockholms län ökade utbudet av bostadsrätter med 5 procent från i augusti 2018 medan villautbudet sjönk 4 procent.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.