Utmanas av omställningen i fordonsindustrin

Transport- och fordons­industrin står inför sin största omställning någonsin. Zuzan Ismail, jurist på Volvo Group, utmanas av frågor kring artificiell intelligens och e-mobilitet. ”Om man någon gång ska jobba inom fordonsindustrin så är det nu”, säger årets stjärnskott.
Zuzan Ismail, jurist på Volvo Group
Zuzan Ismail, jurist på Volvo Group

Förändringarna i fordonsindustrin kommer inte bara att märkas på våra vägar. Automatisering, artificiell intelligens och omställningen till fossilfria transporter kommer även att sätta spår i näringslivet i form av nya affärsmodeller, avtalsformer och samarbeten. Det menar Zuzan Ismail, bolagsjurist på Volvo Group i Göteborg.

Motivering Årets Stjärnskott

”Årets Stjärnskott är en driven och mångsidig jurist som redan gjort betydande avtryck i sin organisation. Trots sin relativt korta tid som bolagsjurist navigerar Årets Stjärnskott inom ett brett spektra av juridiska områden, från M&A till exportkontroll och konkurrensrätt. Hon bildar sig snabbt en uppfattning om situationen och skapar utifrån detta väl grundade analyser.

Med yrkesskicklighet, nyfikenhet och en stark kommunikativ förmåga kombinerar Årets Stjärnskott ett problemlösande för dagens verksamhetsutmaningar med ett proaktivt arbete för att realisera lösningar för morgondagens teknik.

Årets Stjärnskott ryggar inte för, utan dyker istället modigt in i, komplexa situationer där den juridiska lösningen inte står att finna i befintliga metoder. Att vara ett Stjärnskott är att vara en prestigelös ung jurist med ett utpräglat affärsmannaskap som kan spås en lysande framtid i rollen som bolagsjurist. Årets Stjärnskott personifierar detta mycket väl.”

”Det kommer hända många spännande saker de kommande åren. Att få vara med på den resan är roligt. Det kommer nya tekniska lösningar som kommer att förändra inte bara fordonsindustrin, utan också hur vi planerar vår infrastruktur och våra städer. Om man någon gång ska jobba inom fordonsindustrin så är det nu”, säger Zuzan Ismail, som vid sidan av sitt arbete även studerat artificiell intelligens på Linköpings universitet.

Till Volvo Group kom Zuzan Ismail 2019 från sitt arbete som advokat på byrån Setterwalls.

”Där var jag specialiserad på fastig­heter och entreprenadrätt. Volvo har vitt skilda rättsområden och discipliner. Bredden är väldigt stimu­lerande. Det är också mer internationellt, eftersom Volvogruppens verksamhet är global”, säger han.

Som ett exempel nämner Zuzan Ismail affären mellan Volvo Group och Isuzu Motors, där det japanska tillverkaren i höstas förvärvade lastbilsmärket UD Trucks från Volvo för 19 miljarder kronor.

”Det var väldigt intressant och ut­vecklande att få vara en del av det team med jurister arbetade med den”.

Fakta om priserna

Årets Bolagsjurist är en utmärkelse som årligen delas ut av advokatfirman Vinge, Sveriges Bolagsjurister och Affärsvärlden. Priset delas ut för nionde året i rad och är uppdelat i tre kategorier: Årets bolagsjurist, Årets uppdrag samt Årets stjärnskott.

Utmärkelsen har instiftats för att lyfta bolagsjuristernas allt viktigare roll i näringslivet. Efter nomineringar via affarsvarlden.se samt sajten aretsbolagsjurist.se har en jury utsett vinnare i respektive kategori.

I juryn sitter: Göran Lind (redaktionschef, Afv), Caroline Falconer (ordförande, Sveriges Bolagsjurister), Johan Winnerblad (delägare och styrelseordförande, Vinge), Nina Macpherson (styrelseledamot, Scania, tidigare chefsjurist Ericsson) samt Sofia Graflund (chefsjurist, Northvolt, tillika fjolårets vinnare Årets bolagsjurist).

Zuzan Ismail, som har fyllt 30 under våren, har i sitt arbete hela tiden med sig ett starkt rättviseperspektiv. Inte enbart för rättvisans egen skull, utan också för de konkurrensfördelar det ger en organisation som Volvo.

”Jämställdhet och mänskliga rättigheter ligger mig varmt om hjärtat. Det är en del av ett större hållbarhetsperspektiv som är bra att ha med sig i sitt yrkesliv. Inom näringslivet innebär ett större fokus på de här frågorna en ökad effektivitet och högre omsättning”, säger Zuzan Ismail.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets