Valutahandlare på Morgan Stanley misstänks ha dolt miljardförluster

Fyra seniora valutahandlande traders på investmentbanken Morgan Stanley har avskedats mot bakgrund av misstankar om att bankirerna försökt dölja miljardförluster, rapporterar flera medier.

Amerikanska Morgan Stanley har inlett en utredning mot de fyra valutahandlarna, som varit seniora anställda i New York och London, och som misstänks ha försökt dölja förluster på mellan 100 och 140 miljoner dollar (runt 1-1,3 miljarder kronor), skriver Bloomberg med hänvisning till källor.

En av de misstänkta har varit ansvarig för bankens valuta- och räntehandel för utvecklingsmarknader i Latinamerika.

Vad handlarna misstänks ha gjort sig skyldig till är så kallad “mismarking”, där värdet i en placering inte återspeglar det faktiska värdet, bland annat genom så kallade valutaoptioner som ger köparen rätt att handla vid en specifik tidpunkt, vilket då möjliggör spekulation och hedging – riskviktning – mot eventuella förluster, alltså potentiellt brottslig marknadsmanipulation.

Utvecklingen blev nödtvungen efter ett år där volatiliteten – svängningarna i marknaden – gått ned kraftigt, även i utvecklingsmarknaderna.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här