Valutor: Dollarstyrkan håller i sig

Obligationsräntorna i såväl Sverige som utlandet noteras högre på måndagen efter att de amerikanska i fredags stigit i kölvattnet av hökaktiga kommenterar från den amerikanska centralbanken. På valutamarknaden noteras dollarn vid en fortsatt stark nivå mot euron. Kronan handlas aningen klenare sedan den svenska detaljhandeln och handelsbalansen överraskat något på nedsidan.

”Dollarn fortsatte sin klättring i början av veckan när efterdyningarna från Janet Yellens fredagstal bidrog till att lyfta priset på en dollar till över 102 yen”, uppger Boris Schlossberg vid BK Asset Management.

Federal Reserve-ordföranden sade under sitt emotsedda anförande att skälen för att vidta en räntehöjning har stärkts under de senaste månaderna. Talet ansågs vara åt det hökaktiga hållet då hon även signalerade att en räntehöjning kan komma redan i september.

”Vi håller alltjämt fast vid vår prognos att nästa höjning kommer att ske i december, men fredagens tal gör att man inte helt ska utesluta en höjning i september. Är sysselsättning i augusti överraskande stark igen kan det bli aktuellt”, skrev SEB-ekonomen Richard Falkenhäll i ett marknadsbrev.

Räntorna och dollarn backade dock initialt efter anförandet, och det var istället ledamoten Stanley Fischer som senare under dagen gav den hökaktigaste signalen. Han sade att en räntehöjning rycker allt närmare och att det är möjligt att den kommer i nästa månad. Han uteslöt heller inte möjligheten för två höjningar under hösten.

Vidare sade ordföranden för Federal Reserve i Kansas City, Loretta Mester, i en intervju med Financial Times som publicerades på söndagen att det nu finns övertygande skäl för centralbanken att vidta en räntehöjning i närtid.

Sannolikheten för en räntehöjning vid septembermötet enligt marknadens prissättning noteras nu vid 33 procent, upp från 21 procent på fredagsmorgonen, enligt CME Group.

SCB:s statistikbesked att Sveriges detaljhandelsförsäljning växte med 1,1 procent i juli jämfört med samma månad i fjol var svagare än analytikernas förväntan om en uppgång på 2,9 procent, enligt SIX News enkät.

I juni var årstakten uppreviderade 3,9 procent. Swedbank-ekonomen Cathrine Danin uppger att det var den starka fjolårsförsäljningen i juli som tillsammans med den varma sommaren i år höll tillbaka utvecklingen.

”Hushållen förefaller ha prioriterat ’beach’ framför shopping”, kommenterar hon.

I månadstakt sjönk försäljningen med 0,9 procent, vilket också var under marknadens förväntan. Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea, beskriver utfallet som magert.

”Försäljningen sjönk för andra månaden i rad och utfallet var betydligt under vår prognos som i sin tur var lägre än konsensus på marknaden”, uppger han. En försvagning låg dock i korten, enligt Nordea-ekonomen.

”Kortsiktiga indikatorer över detaljhandelsförsäljningen har generellt försämrats under den senaste månaden. Tillsammans med den bromsande bostadsmarknaden torde detta tynga tillväxten för detaljhandeln”, resonerar Andreas Wallström.

Sveriges handelsbalans låg kvar i positivt territorium i juli, men fortsatte sin gradvisa nedåttrend, uppger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Den nedåtgående trenden drivs av importen, vilket speglar stark inhemsk efterfrågan, anser han.

Swedbank tror att Riksbankens reporänta kommer att ligga kvar vid -0,50 procent under hela 2017.

”Riksbanken tvingas anpassa sig till internationellt låga räntor där inte minst ECB blir styrande. Som en konsekvens ligger reporäntan kvar på -0,50 procent 2017 ut för att höjas till noll under loppet av 2018”, uppgav Swedbank i samband med presentationen av en färsk konjunkturprognos där banken bara gjorde små justeringar av sina BNP-tillväxtprognoser.

ECB-medlemmen Benoit Coeure sade på lördagen att ECB kan komma att behöva använda sig av okonventionella penningpolitiska åtgärder oftare i framtiden för att stöda euroområdets ekonomi.

Uttalandet var i linje med vad Federal Reserves ordförande Janet Yellen sade i sitt anförande under fredagen. Yellen förväntar sig att centralbanker i framtiden kommer att fortsätta spela en stor roll i att stödja tillväxten, med existerande verktyg och möjligen nya.

Enligt Coeure har ECB:s åtgärder hittills varit ”väldigt effektiva” i att stöda euroområdets ekonomi och höja inflationsförväntningarna.

Han varnade dock för att de positiva effekterna kan komma att avta om åtgärderna stannar kvar för länge.

Samtidigt har Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble återigen kritiserat Europeiska centralbankens låga styrräntor som han menar är skadliga, bland annat för pensionssparare.

Vinsterna för Kinas industriföretag steg med 11,0 procent i årstakt i juli, enligt statistik under helgen. Det kan jämföras med uppgången i juni om 5,1 procent.

Eftermiddagens amerikanska statistik består av privatkonsumtion och privata inkomster. Veckans höjdpunkt är fredagens sysselsättningsrapport för augusti, som kan komma att bli avgörande för Federal Reserves räntehöjningsplaner i närtid.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.