Vändning nedåt på Wall Street

New York-börserna var under en stor del av dagen på plus med stöd av positiv statistik. Under andra hälften av dagens handel tappade börserna dock mark. Handelsvolymerna under dagen var tunna. Utvecklingen i Irak utgjorde fortsatt ett orosmoln.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 0,7 procent till 16.818. På den bredare marknaden backade S&P 500 med 0,6 procent till 1.950 och Nasdaq Composite sjönk med 0,4 procent till 4.350.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 4 punkter till 2,58 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 5 punkter till 3,40 procent.

Försäljningen av nya hus i USA steg med 18,6 procent jämfört med månaden innan till 504.000 enheter i maj i säsongsjusterad årstakt, den största ökningen på 22 år. Marknaden hade bara räknat med en uppgång på 1,6 procent till nivån 440.000.

De amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin steg till 85,2 i juni, vilket trumfade analytikernas väntade utfall om 83,5.

”Marknaden var satt för en nedgång och ibland behöver du inte en ursäkt”, sade Joe Saluzzi delansvarig för börshandel vid mäklarfirman Themis Trading till Dow Jones Newswires. ”Volymerna är tunna så så det krävs inte mycket för att röra marknaden”, fortsatte Saluzzi.

En del aktörer tillskrev den svaga marknadsutvecklingen under senare delen av dagen till rapporter om att syriska stridsflygplan slog till mot mål i västra Irak och uppges ha dödat åtminstone 50 personer. Andra uppgav dock att påverkan på marknaden var minimal då oljepriser inte steg på nyheterna i Irak.

USA:s utrikesminister John Kerry lovar ett ”intensivt och uthålligt” amerikanskt stöd till Irak men kräver samtidigt en ny och mer inkluderande ledning av landet. Enligt Iraks premiärminister Nuri al-Maliki ska en ny regering börja bildas innan den 1 juli.

På bolagsfronten rusade det amerikanska läkemedelsbolaget Vertex efter att bolaget presenterat positiva resultat från två kliniska fas III-studier med en läkemedelskombination mot cystisk fibros.

I ett pressmeddelande förklarar Vertex att man planerar att lämna in registreringsansökningar i USA och EU under fjärde kvartalet 2014. Behandlingen väntas enligt analytiker kunna nå en årlig toppförsäljning på 5 miljarder dollar. Aktien sköt upp 40 procent.

Apple var ned 0,6 procent efter att tidigare under dagen handlats uppåt. Rapporter gör gällande att bolaget kommer påbörja produktionen av Iphone 6 i Kina nästa månad. Enligt uppgifterna ska den nya versionen av Iphone komma i två modeller, båda med större skärm än Iphone 5. Leveranserna väntas påbörjas i september och om så blir fallet kommer den nya versionen av Iphone finnas i butikerna i tid för julförsäljningen.

Groupon fortsatte måndagens uppgång genom att förbättras ytterligare 4,5 procent. Piper Jaffrays analytiker Gene Munster uppgav på måndagen att Groupon, enligt de senaste kollen på sidan har ökat antalet tillgängliga erbjudanden och vidtar fler steg i vändningen av bolagets utveckling.

Best Buy avancerade 1,7 procent till 29,06 dollar. Morgan Stanley har inlett bevakning av aktien med rekommendationen övervikt och en riktkurs på 36 dollar.

Vidare gick telekombolaget xG Technology framåt x procent på nyheten om att det amerikanska försvaret valt bolaget som underleverantör av kommunikations- och nätverkstjänster.

Micron Technology ökade på årets uppgång på 44 procent med ytterligare 4,0 procent efter att datachiptillverkaren rapporterat ett resultat för det tredje kvartalet som överträffade marknadens förväntningar.

Sämre gick det för Walgreen som tappade 1,7 procent efter att apotekskedjan levererat resultat under analytikernas förväntan i det tredje kvartalet.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.