Varför Esbati i Afv?

Krönikan av vänsterpartisten Ali Esbati rev upp starka reaktioner från oväntat många Afv-läsare. Afv:s chefredaktör Peter Benson ger här lite mer bakgrund.
Varför Esbati i Afv? - Krönikörer – med peter

Affärsvärlden publicerar ungefär 1000 artiklar varje månad varav runt 250 är vad vi kallar för premium-material. Det är aktieanalyser, reportage, intervjuer, egna Afv-nyheter och så klart även krönikor och kommentarer. Afv har ett dussintal externa krönikörer och förra veckan publicerade vi en sådan krönika av vänsterpartisten och före detta riksdagsledamoten Ali Esbati. Flera läsare har varit starkt kritiska till Esbati som Afv-krönikör. Kritiken kan sammanfattas i citaten nedan. Med min syn på saken i kursiverad text efter.

  • ”Kommunismen är en vidrig ideologi.” Ja, verkligen. Ingen annan ideologi har så mycket blod på sina händer. Inte ens nazismen eller islamismen kommer i närheten. Därför tycker åtminstone jag det är intressant att förstå hur en vänsterpolitiker idag tänker.
  • ”Jag vill inte vara med om Afv ska gå åt vänster.” Samma här! Men Afv ska inte gå åt vänster. Afv tror stenhårt på företagande och frihet och det ändras inte av enstaka artiklar där andra åsikter framförs.
  • ”Jag vill inte stötta företag som ger pengar till kommunister.” Är en bojkott av Afv bästa sättet att främja ett fritt samhälle? Av Afv-läsarnas prenumerationspengar så går 99,99% till annat än att betala för Ali Esbatis krönika.
  • ”Afv ska vara en fredad zon där man slipper övriga mediers vänsterröster.” Det är en helt legitim åsikt som jag känner sympati med men som vi tyvärr inte kan tillmötesgå. Afv kan inte inskränka sig till att bara publicera sådant som samtliga läsare håller med om. Hellre en mångfald av perspektiv där varje läsare själv kan strunta i det som inte är av intresse.

Att Afv ibland publicerar artiklar om eller av personer som många Afv-läsare tycker innerligt illa om är inget vi strävar efter. Men det är en ofrånkomlig konsekvens av två viktiga saker.

  1. Alla tycker inte lika. För många är Vänsterpartiet ett rött (!) skynke. Medan andra ändå vill förstå hur de röda fanbärarna tänker.
  2. Vi på Afv sätter en ära i att ofta prova nya sätt att göra produkten bättre. En del försök misslyckas direkt medan andra tar tid att utvärdera.

Det jag kan lova är att Afv tar sitt huvuduppdrag – analys och bevakning av företag – på största allvar. Och det finns inte någon tvekan om att det är ni läsare som är uppdragsgivare. Så vi vill fortsätta få er feedback och synpunkter så att vi, med trial-and-error längs vägen, fortsätter göra Afv till ett bättre analysmedia för er.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets