Världens mest konkurrenskraftiga länder

När World Economic Forum (WEF) rankar världens länder efter deras konkurrenskraft finns Sverige med på tio-i-topp. Men ett annat nordiskt land rankas högre.

För sjunde året i rad toppas listan över världens mest konkurrenskraftiga länder av Schweiz som följs av Singapore och USA.

Största lyftet stod Indien för. Landet klättrade 16 placeringar till plats 55. Brasilien stod å andra sidan för det största fallet och tappade 18 placeringar till plats 75.

På tio-i-topp-listan var Nederländerna den största klättraren och gick från plats 8 i fjol till 5 i år. Sverige tar också ett steg upp till plats 9 från fjolårets tiondeplacering. Sverige får återigen se sig slaget av Finland som intar plats nummer 8, ned från en fjärde plats i fjol.

Norge ligger kvar på 11:e plats medan Danmark åker upp ett snäpp från plats 13 till 12.

Undersökningen definierar konkurrenskraft som ”ett bestånd av institutioner, politik och faktorer som avgör produktivitetsnivån i en ekonomi, vilket i sin tur sätter nivån för vilket välstånd som landet kan erbjuda”. Indikatorerna inkluderar bland annat områden som infrastruktur, innovation och makroekonomisk miljö.

Länderna med störst konkurrenskraft

1. Schweiz
2. Singapore
3. USA
4. Tyskland
5. Nederländerna
6. Japan
7. Hong Kong
8. Finland
9. Sverige
10. Storbritannien

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.