Världens minst prisvärda bostadsmarknader

CNBC har sammanställt en lista över världens tio dyraste bostadsmarknader. Flera europeiska länder kvalar in på listan, bland annat Sverige.

Baserat på Bank of International Settlements, BIS, senaste rapport över bostadspriser i 55 länder har CNBC sammanställt en lista över de länder som har världens minst prisvärda bostadsmarknader.

Dessa är de tio dyraste bostadsmarknaderna:

1. Belgien

Belgien är den minst prisvärda bostadsmarknaden bland de 55 länder som ingår i BIS undersökning, enligt CNBC.

Skattelättnader har drivit bostadspriserna i landet till en nivå som inte matchas av lönerna, enligt Julien Manceaux, ekonom vid ING Belgique. Han menar också att minskade skattelättnader kommer att leda till en avkylning av bostadsmarknaden inom en närtid och han utesluter inte att priserna kan gå nedåt.

”Den stora frågan är vad som kommer att hända när räntorna stiger och hur hushållen kommer att kunna dämpa detta”, säger han till CNBC.

2. Australien

Enligt BIS är de australiensiska bostadspriserna de näst dyraste i världen, mätt gentemot inkomster och hyror. Priserna väntas öka 4 procent fram till september 2015.

3. Kanada

Blankarna har flockats kring Kanada under de senaste åren. I maj sade hedgefondtoppen Steve Eisman att han rekommenderar investerare att blanka Kanadas bolånegivare och banker.

4. Nya Zeeland

Nya Zeelands centralbank, RBNZ var så oroliga över utvecklingen på bostadsmarknaden att de förra hösten införde restriktioner för bankernas utlåning till bostäder. Enligt de nya reglerna får bostadslån på mer än 80 procent av bostadens värde inte utgöra mer än 10 procent av nyutlåningen. Sedan dess har trycket på bostadsmarknaden lättat något.

5. Frankrike

CNBC skriver att fastighetspriserna sjönk med 1,1 procent i årstakt under årets andra kvartal och att de sjönk 1,6 procent under årets första kvartal.

6. Storbritannien

Ökningen av de brittiska bostadpriserna har mattats av den senaste tiden, men många spår vidare prislyft. Enligt Oxford Economics och Rightmove kommer bostadspriserna i Storbritannien stiga med 30 procent de kommande fem åren.

7. Norge

Precis som för Sverige har de norska bostadspriserna stigit kraftigt de senaste åren, trots den finansiella krisen 2008. Nordeas koncernchef Christian Clausen, säger till CNBC att det är en ”hälsosam utveckling” och inte en bubbla.

8. Nederländerna

Bostadspriserna i Nederländerna är, efter två svaga år, åter på väg uppåt. I augusti 2014 var bostadspriserna 1,7 procent högre än motsvarande period 2013. Till skillnad från Spanien och Irland, där låga räntor drivit på bostadspriserna, är det skattelättnader på bostadslånen som har drivit på bostadspriserna i Nederländerna.

9. Sverige

Enligt Swedbanks vd Michael Wolf är det en blandning av begränsad tillgång till bostäder samt en urbanisering som driver bostadspriserna i Sverige, skriver CNBC.

10. Spanien

De spanska bostadspriserna steg på årsbasis under årets andra kvartal. Det utgör den första prisökningen på årsbasis på nära sex år. Trots den senaste tidens prisfall har dock bostadspriserna varit fortsatt höga jämfört med lönerna i Spanien. Vanligtvis brukar britterna vara pigga på att köpa bostäder i landet, och nu har de även fått sällskap av hedgefondmiljardärerna George Soros och Johan Paulson.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.