Varning för ras – Bostadsrättspriserna har nått toppen

Trots börsnedgång, räntehöjning och höstens rekordvarsel fortsätter bostadsrättspriserna rakt upp. Prisnivån ligger nu strax under it-boomens rekorddagar. Men dagarna för prisstegringen på Stockholmsmarknaden är räknade. Det menar Peter Englund, professor vid Handelshögskolan.

– Min bedömning är att risken för att priserna ska vända ner är större än att de fortsätter uppåt, säger Peter Englund, professor i bank och försäkring vid Handelshögskolan. – Vi har haft ett antal år av kraftigt stigande bostadsrättspriser och denna prisutveckling rör sig i cykler varför det är första indikatorn på en nedgång. Sedan har bostadsrättspriserna gått hand i hand med en stark inkomstutveckling, och det är tveksamt om den utvecklingen blir lika stark framöver. En tredje indikator är förväntningarna om ett högre ränteläge, fortsätter han.

Prisstegringen på Stockholms bostadsmarknad har i princip varit konstant sedan 1996. Efter börsnedgången följde en viss tillbakagång förra våren men sedan dess har marknaden återhämtat sig och fortsatt upp med 20 procent. Dagens prisnivå tangerar nu it-boomens rekorddagar, berättar Mäklarsamfundets vd, Lars Kilander. – All time high-priset ligger på i runt 35 000 kronor kvadratmetern, och nu ligger vi strax under det, säger han till FV.

Och enligt Mäklarsamfundet finns inga tecken på nedgång. – I början av året var det lite färre människor på visningarna, men i dag är vi tillbaka på tidigare nivåer. Dessutom irriterar sig folk över budgivningarna vilket brukar vara ett tecken på att det sker snabba affärer, berättar Lars Kilander.

Professor Peter Englund menar dock att bostadsrättspriserna nått toppen. – Ja, jag tror inte att vi kommer att gå utöver de här prisnivåerna på ett eller två års sikt. De negativa förmögenhetseffekterna från andra marknader spiller givetvis över även på bostadsmarknaden till sist.

Även SBAB:s chefsekonom Irma Rosenberg tror på bistrare tider på bostadsrättsmarknaden. – Alla räknar med att riksbanken kommer att fortsätta höja räntan, men frågan är när. En del tror att riksbanken höjer reporäntan redan i juni, vi tror dock att man kommer avvakta lite och höja först efter sommaren. Hon fortsätter: – Sedan tror vi att arbetsmarknadsläget fortsätter försvagas ett tag till. En orsak är att de stora varsel från i höstas ännu inte har slagit igenom i sysselsättningssiffrorna.

Indikatorer som talar för ett prisras: Riksbankens förväntade räntehöjning Mångårig prisstegring Nedgång för lokalhyror Försämrat arbetsmarknadsläge Lägre inkomstutveckling Börsnedgången Minskad inflyttning till Stockholm (från 20 000 till 5 000) Förväntningar på marknadsanpassade hyror

Indikatorer på fortsatt prisstegring: Fortsatt bostadsbrist Ökad efterfrågan på mindre lägenheter Bostadsköpet ses som en investering Fortsatt folkrusning på visningar Snabba avslut Fortsatt inflyttning till Stockholm Förväntningar om skattelättnader Lågt bostadsbyggande

Leila El-Sherif

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB