Varslen inom K-Fast fortsätter – omfattar nu 90 anställda

Fastighetsbolaget K-Fast har under sommaren varslat 70 anställda i ett av dotterbolagen. Det gör att de varslat 90 anställda de senaste fem månaderna.
Varslen inom K-Fast fortsätter – omfattar nu 90 anställda - Allmänt, Jacob Karlsson, VD för K-Fastigheter
Jacob Karlsson, VD för K-Fastigheter. Foto: Christian Örnberg/BILDBYRÅN

K-Prefab har behövt minska personalstyrkan i flera omgångar sedan i april i år. Allra senast i deras anläggning i Hultsfred där 10 av 34 anställda omfattas av varslet, rapporterar Vimmerby tidning.

”Det är ett svagare konjunkturläge och en minskad orderingång som gör att vi inte har den beläggningen som krävs, så vi får se över vår organisation”, säger VD för K-Prefab, Stefan Paulsson, till Vimmerby tidning.

K-Prefab förvärvades av K-Fast i början av 2021 och är sedan dess ägt av börsbolaget. I april 2023 varslades 20 personer från dotterbolagets sörmländska anläggningar och i början av juli blev det klart att K-Prefab varslade ytterligare 60 personer i Katrineholm och Strängnäs, enligt Katrineholms-Kuriren.

”Precis som förra gången beror detta på ett minskat externt orderläge. Vi har en förhållandevis fin grundläggning men vi är byggda för att ha en större omsättning än vad vi har just nu”, sa Stefan Paulsson till tidningen då.

Råder osäkerhet inför 2024

Det innebär att 90 personer varslats inom K-Fast de senaste fem månaderna.

K-Fast redovisade ett minskat rörelseresultat före skatt med 77% för Q2 2023. I den senaste kvartalsrapporten konstaterade K-Fasts VD, Jacob Karlsson, att byggkonjunkturen skapade utmaningar för koncernen.

”Under 2023 har prefabverksamheten god generell beläggning medan det råder större osäkerhet för 2024. Mot bakgrund av detta anpassar vi succesivt personalstyrkan för att motsvara den bemanning som behövs för de volymer vi idag ser ska produceras under första halvan av 2024”, skrev Jacob Karlsson.

Affärsvärlden har tidigare skrivit om den enorma nedskrivning på 3,3 miljarder kronor som Jacob Karlsson behövt göra i sitt privata bolag under 2022. Nedskrivningen är kopplad till hans ägande i K-fast, vars börsvärde rasade från 18,9 till 5,4 miljarder kronor under senaste bokslutsperioden.

Aktien har backat ca 20% sedan årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets