Vattenfall spår högre elpriser under sommaren i år jämfört med i fjol

Spotpriset på el i elområde 3 kommer under sommaren ligga på runt 39 öre per kilowattimme, vilket är en högre nivå än förra sommarens pris om 24,9 öre per kilowattimme. Det bedömer energijätten Vattenfall.
Ringhals, Vattenfall
Ringhals. Foto: Vattenfall
Elpriserna stiger under sommaren till följd av bland annat det varma och torra vädret, mindre blåst, kärnkraftsrevisioner och ökade bränslepriser på världsmarknaden.

Under förra året nådde elpriset stundtals rekordlåga nivåer om 20 öre per kilowattimme, till följd av pandemin och att det fanns välfyllda vattenmagasin samt rikliga vårfloder.

Det skiljer sig även inom de olika delarna i Sverige vad gäller elpriser, i södra Sverige är det generellt högre priser än i norr till följd av begränsad överföringskapacitet. Elområde 3 är Sveriges näst sydligaste elområde där både Värmlands län och Hallands län ingår.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.