Verkstad i botten på sur börs

Stockholmsbörsen handlades nedåt på fredagen och gick något svagare än de stora börserna på kontinenten.

Av bolagen inom OMXS30-indexet var samtliga utom ett lägre, med i synnerhet industri och råvaror på minus. ABB noterades något högre, medan botten intogs av Securitas, Getinge och SSAB.

Vid 13-tiden var OMXS30 ned 1,1 procent till 1.598 och aktier för 3,7 miljarder kronor hade då omsatts. I Tyskland och Frankrike var ledande index ned 1 respektive 0,5 procent.

Banksektorn var nedåt, men SEB höll emot något bättre än rivalerna sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation för banken till köp.

“Med starka fundamenta, en hög kapitalbuffert och en av de högsta utdelningsrelationerna anser vi att nuvarande värdering innebär ett attraktivt läge att kliva in för långsiktiga investerare”, skriver Deutsche Bank i sin analys.

Nordea och Swedbank sjönk 1,1 respektive 0,9 procent. Båda har fått rekommendationen sänkt till jämvikt från övervikt av Barclays.

Svagt gick också råvarubolagen Boliden och SSAB, som förlorade 2,1 respektive 2,2 procent. De globala gruvbolagen backade också på Londonbörsen, samtidigt som basmetallpriserna gick ned. I övrigt noterades många verkstadsbolag tydligt lägre. Bland annat tappade Volvo, Atlas Copco och Alfa Laval 1,3-1,5 procent.

Securitas handlades 2,2 procent lägre till 161:40 kronor. Deutsche Bank har tagit upp aktien till bevakning med en säljrekommendation och riktkursen 147 kronor, med motiveringen att nuvarande löneinflation begränsar uppsidan i marginalen samtidigt som lönsamhetsbidraget från ökad försäljning av säkerhetslösningar väntas bli begränsat.

Fingerprint Cards backade för andra dagen i följd, denna gång med 7,7 procent, efter att på onsdagen ha lyft 44 procent efter sin kvartalsrapport.

Bostadsbyggaren Besqab tappade 2,2 procent sedan bolaget redovisat fallande resultat och intäkter.

I motsatt riktning gick bland andra Raysearch som fått en order i Tjeckien värd 6,2 miljoner kronor, där huvuddelen av intäkterna kommer att bokföras under det andra kvartalet. Aktien var upp 2,4 procent.

Edgeware stärktes 4 procent till 13 kronor, efter att Erik Penser initierat ett köpcase för aktien med en riktkurs på 20 kronor. Penser anser att Edgeware, som utvecklar lösningar för att göra streaming av video mer bandbreddseffektivt, är lågt värderat och dessutom exponerat mot flera starka makrotrender.

Engelska skolan steg 6,7 procent. Skolföretaget redovisade på fredagsmorgonen både ökad omsättning och förbättrat resultat.

Även rapporten från CLX Communications, blivande Sinch, fick ett positivt mottagande och aktien stärktes 5,3 procent. Bolagets justerade resultat före av- och nedskrivningar blev 112 miljoner kronor för kvartalet, en förbättring från 65 miljoner samma period i fjol.

Börserna i Oslo och Köpenhamn är stängda på fredagen för firande av nationaldagen respektive stora bönedagen.

På makroagendan återstår bland annat USA:s ledande indikatorer och Michiganindex, som publiceras klockan 16 svensk tid.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.