Vestum säljer 20 bolag till Equip Capital

Vestum säljer 20 bolag i segmentet Water för 326 miljoner kronor på kassa- och skuldfri basis. Samtidigt höjs det finansiella målet till 12% EBITA.
Vestum säljer 20 bolag till Equip Capital - Conny Ryk, vd, Vestum
Conny Ryk, VD för Vestum. Foto: Pär Bäckström / BILDBYRÅN

Bolagen, som tidigare ingick i bygg- och anläggningsbolaget Vestums koncernbolag Lakers Group, är verksamma i de nordiska länderna samt Tyskland. De hade förra året en total omsättning på 838 miljoner kronor med en EBITA på 27 miljoner kronor, motsvarande en EBIT-marginal på 3,2 procent.

Köpare till bolagen är riskkapitalbolaget Equip Capital som betalar med kontanter. Tillträde väntas ske under andra kvartalet 2023.

I samband med transaktionens genomförande avser Vestum att lösa en säkerställd obligation på 950 miljoner kronor som emitterats av Lakers Group. Avsikten är att lösa obligationen med pengar från ovan nämnda affären samt bankskuld från Vestums befintliga banker.

”Vestum visar styrka genom att agera i en marknad där vi upplever att vi kan generera högre avkastning genom att allokera kapital till skuldsidan, vilket avsevärt sänker våra räntekostnader och effektiviserar vår kapitalstruktur och flexibilitet. De avyttrade verksamheterna är fina bolag som vi tror kan utvecklas på ett utmärkt sätt hos den nya ägaren”, kommenterar VD Conny Ryk.

Vestum uppdaterar i samband med avyttringen sina finansiella mål avseende marginal och kapitalstruktur. Bolaget höjer EBITA-målet från minst 10 procent till att den ska uppgå till minst 12 procent på medellång sikt. Målet avseende kapitalstrukturen är att den finansiella nettoskulden i relation till ebita numera ska uppgå till högst 2,5 gånger, jämfört med tidigare 2,5-3,5 gånger.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets