Vice riksbankenschefen Per Jansson öppnar för minusränta på vanliga konton

Vice riksbankschefen Per Jansson kan tänka sig minusränta på vanliga konton om det behövs för att bevara förtroendet för inflationsmålet. Det uppgav han till presskåren efter ett tal, skriver Bloomberg News.
Riksbankens Per Jansson
Vice riksbankschef Per Jansson Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Jansson påpekade att detta gäller särskilt om inflationen överraskar på den negativa sidan.

”I ett sådant scenario där det fundamentala förtroendet för inflationsmålet är på spel, skulle jag säkerligen inte tveka att stödja en sänkning av räntan även om det skulle innebära att vi måste leva med minusränta för en ganska lång tid”, sade Jansson och tillade att han då även skulle acceptera detta på vanliga konton även om det inte är en bra idé.

Jansson var annars tydlig med understryka att Riksbanken måste vara försiktig med räntejusteringar i framtiden för att ”slippa onödigt slöseri av ammunition”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.