Vice riksbanksordförande ser inga stora räntehöjningar

Det finns bra chanser att slippa en höginflationsscenario i Sverige liknande den under 1970- och 80-talet. Det uppgav vice riksbanksordförande Per Jansson under ett tal, rapporterar Reuters.
Vice riksbanksordförande ser inga stora räntehöjningar - WEB_INRIKES
Avgående riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Per Jansson. Foto: Tim Aro / TT

Per Jansson sade att den höga inflationen under de årtiondena berodde på att den ekonomiska politiken vid den tiden inte motverkade utvecklingen tillräckligt bra.

Den genomsnittliga inflationen i Sverige under 70- och 80-talet låg på 8%.

Dagens inflation ligger högre än så, men enligt Jansson behövs det inte fler rejäla höjningar för att få ner den. Enligt honom kan det räcka med de 2,5% där styrräntan ligger idag. Det kan dock också bli aktuellt med att behöva göra mer än så.

”Men bakom allt detta finns ett liknande tänkande../…/..det handlar inte om att göra ytterligare stora höjningar”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.