Vinnarna på Stockholmsbörsen

Stockholmbörsen inledde tisdagen med att återta något av gårdagens nedgång.

Men ett uttalande av Donald Trump om att eventuellt vänta med ett avtal med Kina till efter valet lade en våt filt över börshumöret. I Stockholm rörde rekommendationsändringar om i listorna där H&M tillhörde vinnarna och Essity förlorarna.

Klockan 11.55 var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat vid nivån 1.707. Bland de europeiska börserna var utvecklingen blandad med en uppgång i Frankfurt för DAX med 0,4 procent medan Parisbörsens CAC40 var ned 0,6 procent.

Under ett tal av president Donald Trump i samband med sitt statsbesök i Storbritannien sade presidenten att det kan vara bra att vänta med ett avtal med Kina tills efter det amerikanska presidentvalet 2020. Det fick humöret på börserna att surna till och vända nedåt.

På Stockholmsbörsens OMXS30 syntes ingen tydlig tendens mellan vare sig sektorer eller förmodad konjunkturkänslighet. H&M steg till toppen med en uppgång på 2,5 procent till 187 kronor. SEB menade i en analys att marknadens marginalprognoser låg för lågt och höjde sin rekommendation för klädjätten till köp med uppjusterad riktkurs till 225 kronor. Högt upp i listan återfanns även Getinge, 1 procent upp, och Alfa Laval, 0,8 procent upp.

I motsatt ände backade stålkoncernen SSAB 2,5 procent medan gruvbolaget Boliden var ned 1,6 procent, detta utan större representation i nyhetsflödet. Nedåt var riktningen även för Essity. JP Morgan har sänkt sin rekommendation för hygienbolaget till neutral från övervikt. Riktkursen sänktes till 330 från 345 kronor. Essitys aktie handlades ned med 0,7 procent till 294:60 kronor.

Gaming Innovation Group (GIG) var upp som mest nära 15 procent på tisdagen efter att på måndagen ha stigit med 16 procent. På sociala medier florerade ett rykte om att bolaget ska avyttra sin B2C-verksamhet, något som bolagets styrelseordförande Petter Nylander inte ville kommentera för Nyhetsbyrån Direkt. Vid lunchtid var aktien i stället ned 2,7 procent.

Betsson, som avancerade drygt 5 procent på måndagen, backade 2 procent. I en teknisk analys i Dagens industri har analysfirman Invexttech satt en säljrekommendation på aktien. I samma näringskedja noterade Catena Media en ny lägsta nivå sedan noteringen 2016 när aktien backade för femte dagen i rad till 39:50 kronor.

Carnegies återupptagande av Sinch för bevakning ledde till kursökning med närmare 7 procent. Analyshuset rekommenderar köp och sätter riktkurs 305 kronor. Aktien handlades kring 249 kronor.

DNB Markets har upptagit bevakning av SBB med rekommendation sälj och riktkurs 17 kronor för B-aktien. SBB har dykt upp som en aktiv kraft i fastighetssektorn, men trots en låg operationell risk har bolaget en “betydande finansiell risk”, anser DNB. Aktien som mer än dubblerats i värde under året pressades ned 3,4 procent till närmare 23 kronor.

Gruvbolaget Semafo räknar inte med att kunna återuppta driften vid Boungou-gruvan i år. Gruvan stängdes efter en terrorattack mot en busskonvoj där 39 anställda mördades i början av november. Aktien backade omkring 7 procent.

Savo Solar steg över 18 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring med Uniper som kommunicerades under morgonen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här