Virus i fokus på Wall Street

De ledande börserna på Wall Street återhämtade sig efter en initialt större nedgång, samtidigt som investerare fortsatte att oroas av coronavirusets spridning i Kina.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 0,1 procent till 29.160. Det bredare S&P 500-indexet steg 0,1 procent till 3.325, medan Nasdaqs kompositindex avancerade 0,2 procent till 9.402.

Sektorsvis presterade industri bäst, medan sjukvårdsbolag var de sämst presterande sektorerna.

Reserestriktioner har införts för tre kinesiska städer – Wuhan, Huanggang och Ezhou – i spåren av virusutbrottet. Hittills har 17 dödsfall rapporterats och nästan 600 har smittats. Fall har även rapporterats i Thailand, Japan, Sydkorea, Taiwan och USA.

Världshälsoorganisationen, WHO, menar att det är för tidigt att utfärda ett allmänt hälsonödläge av internationell karaktär, PHEIC, över coronaviruset. Om viruset skulle få en PHEIC beteckning av WHO skulle det påverka både resor och handel med varor.

“Det här är ett problem som kan bli ett mycket större event… Marknaden är sårbar inför en nedgång eller konsolidering”, sade Quincy Krosby, chefsstrateg vid Prudential Financial, till Bloomberg News.

Bland enskilda bolag gick Procter & Gamble ned 1,1 procent. Konsumentvarujättens kvartalsresultat slog förväntningarna, men intäkterna steg mindre än väntat.

Kimberly-Clark, som bland annat konkurrerar med svenska Essity, överraskade i sin tur positivt vad gäller kvartalssiffrorna och med en höjd utdelning. Bedömare befarar dock dämpad tillväxt. Aktien tappade 0,2 procent.

Chiptillverkaren Texas Instruments steg 0,7 procent. Resultatet i rapporten, som presenterades sent på onsdagen, levde med liten marginal upp till förväntningarna som redan hade sänkts inför rapporten.

Det hårt ansatta industrikonglomeratet General Electric lyfte efter att analytiker från Morgan Stanley anat minskad risk i bolaget och lyft aktien till övervikt. Aktien steg 3,5 procent.

En grupp av bankirer från Wells Fargo väntas böta cirka 59 miljoner dollar samt en avstängning från den amerikanska finanssektorn på livstid. Det efter deras inbladning i skandalen där bankanställda öppnat miljoner av potentiellt fejkade konton hos banken för att uppnå försäljningsmål, samt en rad problem med privatkundshanteringen. Banken som levererat en rapport under förväntan den 14 januari stängde 0,7 procent ned under torsdagen.

Kopparjätten Freeport-McMoran slog analytikernas förväntningar och signalerade ökade försäljningsvolymer framöver, men rapporten var inte odelat positiv. Bolaget varnade även för högre kostnader och behov av ytterligare investeringar framöver. Aktien backade 2,8 procent.

Teradyne, som tillverkar elektronisk testutrustning, steg 3,5 procent efter sin rapport som var bättre än väntat och innehöll en stark prognos.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 3 punkter till 1,73 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.