Viss återhämtning på Wall Street

New York-börserna stängde lägre i fredagens handel med bidrag av en dollarförstärkning mot omvärldsvalutorna samt svag statistik över PPI och konsumentförtroende. Sista timmen syntes dock en viss återhämtning.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned med 0,8 procent till 17.749. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 0,6 procent till 2.053 medan Nasdaq Composite sjönk med 0,4 procent till 4.872.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 2 punkter på 2,12 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 2 punkter till 2,70 procent.

Oljepriset fick sig en törn på fredagen, dels av den starka dollarn, dels av IEA:s oljemarknadsrapport som mottogs negativt. Oljejättarna Chevron och Exxon Mobil sågs 0,8 respektive 0,4 procent lägre.

Dessutom kom veckosiffror från Baker Hughes avseende det senaste veckoutfallet för antalet aktiva amerikanska oljeriggar. Siffran visade en nedgång med 56 stycken riggar jämfört med föregående vecka till 866 stycken. På årsbasis hade antalet riggar minskat med 595 stycken. Sedan toppen i oktober då antalet riggar låg vid 1.609 är fallet 46 procent.

Tidigare under dagen inkom statistik över amerikanska producentpriser i februari som var ned 0,5 procent jämfört med närmast föregående månad. Marknaden hade förväntat sig en uppgång med 0,3 procent. Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, noterades vid -0,5 procent i månadstakt, jämfört med förväntningar om +0,1 procent.

Michigans preliminära konsumentförtroendeindex för mars kom in på +91,2, att jämföra med förväntningarna på +95,5 från definitiva +95,4 i februari.

Herbalife sågs 8,1 procent högre efter uppgifter från Bloomberg om att hedgefondförvaltaren Bill Ackman, känd som Herbalife-blankare, och medhjälpare kan vara under utredning för kursmanipulation i Herbalife-aktien.

Aéropostale, verksam inom konfektionsbranschen, rasade 17 procent efter att bolaget rapporterade sämre än väntade utsikter för första kvartalet.

Sektorkollegan Ann handlades upp 8,6 procent på en överraskade kvartalsrapport där både den övergripande samt försäljningen i jämförbara butiker slog förväntningarna.

E-handelsbolaget Ebay fick en höjd rekommendation från Susquehanna Financial till positiv från neutral. Aktien handlades dock ned 0,4 procent.

Kennametal, en konkurrent till Sandvik inom Machining Solutions, rapporterade en underliggande orderingång som minskade 11 procent för tremånadersperioden december-februari jämfört med samma period i fjol. I lokal valuta sjönk den underliggande orderingången med 6 procent. Utfallen var försämringar jämfört med förra månadens tremånadersförändringar om -7 respektive -3 procent. Aktien tappade 2,2 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.