Volvo Cars och Geely överväger samgående – gemensamt bolag kan noteras i Stockholm

Volvo Cars och Geely Automobile överväger att slå samman bolagen och sätta bolaget på börserna i Hongkong och Stockholm. Ambitionen är att lägga fram ett förslag på hur sammanslagningen kan se ut för styrelserna före årsskiftet, uppger Volvo.
Volvo Cars och Geely överväger samgående – gemensamt bolag kan noteras i Stockholm - hakan-samuelsson-700_binary_6964048.jpg

En arbetsgrupp under ledning av Volvo Cars vd Håkan Samuelsson ska ta fram förutsättningarna för en sammanslagning av Geely och Volvo Cars. Underlaget ska sedan presenteras för de båda bolagens styrelser.

– Ambitionen är att ha det klart innan årets slut, säger Stefan Elfström på Volvo Cars pressavdelning.

En eventuell börsnotering lär därmed inte hinnas med i år. Någon exakt tidsplan för det finns inte ännu. Planen är att först notera bolaget på Hongkongbörsen och senare även i Stockholm.

Syftet är att hitta samordningsfördelar bolagen emellan, både vad gäller teknologi och finansiellt, enligt Stefan Elfström.

– Men man ska bevara bolagens identitet, säger han.

I fjol sålde Geely och Volvo Cars tillsammans drygt två miljoner bilar, varav Volvo Cars strax över 700 000 fordon.

De varumärken som skulle ingå i företagsgruppen är Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar.

”Att kombinera de två bolagen skulle resultera i en stark global koncern. Vi ser fram emot att arbeta med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, för att ytterligare utforska den här möjligheten med målet att stärka synergierna inom gruppen och samtidigt bibehålla konkurrensfördelarna och varje varumärkes integritet”, säger Li Shufu, ordförande för Geely Holding, ägarbolag till Volvo Cars och Geely, i en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets