Volvo Cars och Northvolt öppnar utvecklingscenter i Göteborg

Biltillverkaren Volvo Cars och Northvolt satsar på ett gemensamt utvecklingscenter i Göteborg, vilket är en del av en investering på totalt 30 miljarder kronor inom batteriutveckling och -tillverkning.
Håkan Samuelsson vd för Volvo Cars.
Håkan Samuelsson VD för Volvo Cars. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Centret kommer att tas i drift under nästa år och väntas skapa några hundra arbetstillfällen i Sveriges näst största stad. Det är en av flera ingenjörssatsningar i Göteborg den senaste tiden. Även Klarna och Apple satsar på staden.

De två parterna siktar även på att bygga en batterifabrik och där befinner man sig i slutfasen av urvalsprocessen för att hitta en lämplig plats i Europa för fabriken. Fabriken kommer att ha en potentiell årlig kapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar batterier till närmare en halv miljon bilar om året. Fabriksbyggnationen väntas starta under 2023 och storskalig produktion väntas 2026. Fabriken väntas sysselsätta upp till 3 000 personer.

”Vårt partnerskap med Northvolt säkrar leveransen av högkvalitativa, hållbart producerade batterier för nästa generations helt elektriska Volvobilar”, säger Volvo Cars VD Håkan Samuelsson och fortsätter.

”Det kommer att stärka vår kärnkompetens och vår position i omvandlingen till ett helt elektriskt bilföretag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.