Wall Street har blickarna på oljan

New York-börserna väntas stiga på tisdagen när börshandeln återupptas efter en långhelg. Det indikerar börsterminerna med omkring 30 minuter kvar till handelsstart.

Råoljeprisernas återhämtning har tagit en paus efter att marknaden med viss besvikelse mottagit den senaste rapporteringen kring de produktionssamtal som förs mellan diverse storproducenter. I eftermiddagens makroflöde var utfallet svagare än väntat för en populär indikator för tillverkningssektorn i New York-området.

Terminen för breda storbolagsindexet S&P 500 noterades klockan 14.58 cirka 1,3 procent över sitt fair value från fredagens stängning. Motsvarande termin för Nasdaq 100 sågs 1,0 procent över sitt fair value.

New York Empire State tillverkningsindex för februari inkom på nivån -16,64, en förbättring från januari månads oreviderade -19,37 men sämre än de -10,0 som var förhandsförväntningarna i marknaden.

Enligt uppgifter från flera nyhetsbyråer ska de stora oljeproducentländerna Qatar, Saudiarabien, Ryssland och Venezuela ha avtalat om att försöka frysa oljeproduktionen på januari månads nivå. Bland annat Qatars energiminister var dock noga med att påpeka att om så sker kommer att bero på huruvida andra stora producentländer följer avtalet.

Irans oljeminister ska dock därefter ha uttryckt en ovilja från landet att ge upp marknadsandel. Oljeministern kommer att hålla möte med motsvarande ministrar från Irak och Venezuela i morgon, onsdag. Till Reuters uppger anonyma källor att Iran kan komma att erbjudas specialvillkor för att följa avtalet.

Ser man till de amerikanska internationella oljejättarna noterades i förhandeln -0,5 procent för Chevron, +0,9 procent för ConocoPhillips samt +1,2 procent för Exxon Mobil.

Läkemedelsjätten Pfizers dotterbolag Wyeth förlikar för 785 miljoner dollar. Det historiska ärendet som förlikas rör läkemedelsrabatter för läkemedlet Protonix inom det amerikanska ersättningssystemet Medicaid under perioden 2001 till 2006. Pfizer reviderar ned resultatutfallet för 2015 till följd av uppgörelsen. Aktien noterades dock relativt opåverkad på +0,9 procent i förhandeln.

Klockan 16.00 väntas ytterligare makrodata när NAHB husmarknadsindex för februari släpps.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco