Wallenberg & Collert om jättestyrelsen
När den nya styrelsen för SEB Swedbank idag offentliggjordes låg den stora överraskningen knappast i de namn som presenterades, utan i styrelsens storlek. Totalt ska 16 personer, åtta från varje bank, samsas vid styrelsemötena.
Styrelsens omfattning kan med lätthet tolkas som att bankerna haft svårt att bestämma sig och inte vågat ta de konflikter det innebär att kompromissa ner de båda bankerna till ett färre antal.
Göran Collert, styrelseordförande i Föreningssparbanken och blivande ”co-chairman” i SEB Swedbank, medger att det är ”mycket hänsynstagande” inblandat. ”För det första skulle det vara lika många från båda bankerna, för det andra är det brukligt att man i fusioner ’startar stort’. Jag har egna erfarenheter från det från fusionen mellan Föreningsbanken och Sparbanken; vi öppnade väl på 18 personer och är nu nere i tolv”, säger han.
Att styrelsens storlek skulle kunna innebära minskad effektivitet, tillbakavisas dock. ”Jag har erfarenhet av styrelsearbete i större grupper och är av den åsikt att det inte behöver gå ut över effektiviteten. Det kan innebära att arbetet tar längre tid, men inte att det blir mindre effektivt”, säger Göran Collert.
Göran Collerts kollega och tillika SEB Swedbanks andra blivande ”co-chairman”, Jacob Wallenberg, håller med om att styrelsen är stor. ”Jag säger inte emot, styrelsen ÄR stor, och det är därför vi har givit en avsiktsförklaring om att göra den mindre. Vi skulle inte ha skrivit så om vi inte menade det. Men att minska styrelsen är en process som måste få ta sin tid och vi anser att den här sammansättningen är ett bra läge att utgå ifrån. Just nu behöver vi kontinuitet för att kunna smälta samman de båda kulturerna på bästa sätt”, säger han
Inte heller han är orolig för effektiviteten i arbetet. ”Vi är två parter som är väldigt överens om hur vi ska arbeta. Med själarnas gemenskap ska det nog gå vägen”, säger han.
Av styrelsens 16 ledamöter har ni bara tre kvinnor, vilket motsvarar drygt 18 procent – var det det bästa ni kunde åstadkomma? ”Det är väl fler kvinnor än i någon annan börsstyrelse!? Jag hade snarare väntat mig en applåd för att vi har så många. Jag är jätteglad att vi har de namn vi har, även de står för en stor kontinuitet i och med att de allihop varit med tidigare i bankerna.”
CW Ros, som finns med i den nya bankens styrelse, har de senaste dagarna fått mycket kritik för att han lämnar Framfab istället för att ta sitt ansvar. Hur ser du på det? ”Jag vill inte ge mig in i den diskussionen utan kan bara konstatera att CW Ros, som även tidigare suttit i vår styrelse, har ett mycket gott namn i banken och vårt fulla förtroende.”
Hur fortskrider er dialog med EUs konkurrensmyndigheter? ”Vi har en pågående dialog med EUs konkurrensmyndigheter och jobbar för fullt med att skriva ansökan. Det interna arbete som pågår i företagen är mycket intensivt och sker i en god och professionell anda. Men det är en diger process, den formella ansökan är ju inte ens inskickad ännu.”
Lars Thunell gav häromdagen uttryck för att ni ursprungligen hade väntat er att ärendet skulle gå igenom utan fördjupning men nu tycks ni inte göra det längre. Har konkurrensmyndigheterna skärpt sina villkor eller krav under tidens gång? ”Absolut inte. Jag tror inte att vi hade väntat oss någonting, däremot hade vi väl hoppats att det skulle gå igenom på en gång. Men vi måste ha beredskap för båda utfallen. Det här är ett rörligt mål för oss.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.