WM-data starkaste svensk

Affärsvärlden tror att WM-data har bättre förutsättningar änEnator att hävda sig i slaget om den nordiska marknaden.

Av de svenska IT-konsulterna är det endast Enator och WM-datasom platsar i den högsta internationella divisionen. Förinternationella institutioner som vill ha IT-tjänsteföretag stårvalet snarare mellan exempelvis Enator och finländska Tieto ännågon mindre svensk IT-konsult. Både WM-datas och Enatorsaktiekurser sätts därför på den internationella marknaden ochsätter i sin tur ramarna för värderingen av de mindre svenskakonsultföretagen.

Konsultbranschens stjärna

WM-data är datakonsultbranschens stjärna. Bolaget har en lysandehistoria med stadig tillväxt och dito kursuppgång. Det harbetalat sig i form av grundmurat förtroende från marknaden.WM-data är kanske det nordiska IT-bolag som längst och mestkonsekvent drivit strategin mot geografisk och verksamhetsmässigheltäckning. Bolaget finns på hela 80 platser i Norden. Trotsdet anser sig bolaget bara vara en komplett IT-leverantör iSverige och Finland. Den geografiska heltäckningen har därmedegentligen bara börjat, och bolaget har fortfarande gott omluckor att fylla igen på de olika marknaderna.WM-data har klarat av en imponerande tillväxt i förhållande tillsin storlek. En stor del av tillväxten har dessutom varitorganisk, även om förvärv är en del av strategin. Det senasteexemplet på det senare är budet på teknikkonsulten Caran. Därmedhar WM-data tagit ytterligare ett steg mot ett heltäckandeutbud. Genom förvärvet täcker WM-data även in området för såkallad teknisk IT, något som tidigare saknades. Med teknisk ITmenas IT-tjänster inriktade på produkt- ochproduktionsutveckling i huvudsakligen verkstadsindustrin.

Trots sin tillväxt har WM-data bara drygt sju procent av dennordiska marknaden. WM-datas VD Lars Harrysson tror att bolagetmycket väl både kan dubbla och tredubbla sin marknadsandel. Meni takt med att WM-data blir större blir det allt svårare attklara tillväxten organiskt. Ytterligare förvärv är därförnödvändiga om bolaget ska klara denna ambition.Enator är omsättningsmässigt bara drygt hälften så stort somWM-data. Men rensat för WM-datas hårdvaruförsäljning är bolagenungefär jämnstora. Enator har förvisso fått upp lönsamheten påsistone, men åtnjuter inte alls samma förtroende som WM-data påbörsen. Anledningen är att Enator har haft problem medorganisationsstrukturen. En black om foten var det statligaägandet, vars avveckling drog ut på tiden. Ytterligare enhämmande faktor är den stora andelen tjänster mot den offentligasektorn, där tillväxten har varit mycket svag de senaste åren.Däremot har Enators internationella satsning varit lyckad.Bolaget finns i samtliga nordiska länder och även i Tyskland.Enator ökade omsättningen med drygt 17 procent under förra åretsnio första månader samtidigt som marginalerna fortsatte attförbättras. Däremot är nettorekryteringen oroväckande låg. Pågrund av hög personalomsättning och avsaknad av förvärv ökadeantalet anställda endast 6,6 procent under helaniomånadersperioden. Det gör att Enator får svårt att hänga medövriga branschen tillväxtmässigt under 1999.Enator har varit försiktig med förvärv. Bolaget har i ställettvingats avveckla verksamheter för att få ordning påorganisationen. Bolaget har dock flaggat för att förvärv kan bliaktuella, framför allt utanför Sverige inom områdenakommunikation och support. Det blir också nödvändigt om bolagetska hänga med i tempot.

Enator sackar efter

Enator har släpat efter WM-data i kursutvecklingen över tiden.Enator hänger helt enkelt inte med i tillväxten. Affärsvärldenräknar med att denna utveckling fortsätter. WM-data harbetydligt bättre rekryteringstakt och har även lyckats minskasin personalomsättning. Även om det onekligen finns potential iEnator på sikt, så är WM-data ändå vår favoritaktie.I Affärsvärldens genomgång av IT-konsulterna i höstas hade visäljrekommendation på både WM-data och Enator. Vi uppgraderarWM-data till neutral och behåller säljrekommendationen påEnator. Affärsvärlden tror att WM-datas konsekventa strategikommer att betala sig. Bolaget har goda förutsättningar attspela en ledande roll i omstruktureringen av den nordiskakonsultmarknaden.

Två svenska utmanare

Omsättn. Omsättn. Vinst Vinst P/e P/e P/s P/sMkr 1998* 1999* 1998* 1999* Börsvärde 1998 1999 1998 1999Enator 5350 5950 315 360 7611 27 23 1,4 1,3WM-data 10500 12000 800 960 27215 50 42 2,6 2,3 * Affärsvärldens prognos

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.