Rekordutbud på bostadsmarknaden ger köparna övertag

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar på fortsatt sjunkande efterfrågan och att övertaget för köparna på bostadsmarknaden förstärkts ytterligare.
Rekordutbud på bostadsmarknaden ger köparna övertag - johan-engstrom-hus-affarsvarlden-700_binary_6870983.jpg
Johan Engström, VD Fastighetsbyrån

I Mäklarpanelen har Fastighetsbyråns mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 2,5 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 3,21 när samma fråga ställdes i augusti och 6,5 i oktober 2021. Övertaget för köparna har alltså ökat jämfört med i augusti och ligger på en ny rekordnivå. Stor-Stockholm sticker ut med att ligga på samma nivå som i augusti.

”Det mest påtagliga just nu är att det är betydligt färre bostadsaffärer som kommer till avslut än vanligt. Både köpare och säljare är osäkra och avvaktande. Det leder till att utbudet ökar succesivt och nu ligger på en historisk rekordnivå. Det i sin tur leder till ökat övertag för köparna och pressade priser. Noterbart är att Stockholm, som brukar ligga i bräschen, har stabiliserats på samma nivå som i augusti”, säger Fastighetsbyråns VD Johan Engström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.