Laddar

Afv-portföljen: Rapporter i rätt riktning

Rapportfloden har hittills varit bra för portföljen som gått upp en dryg procent under veckan. Hoist och Ambea ledde uppgången.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto
Afv-portföljen: Rapporter i rätt riktning - Afv-portföljen
AFV-portföljen

Skuldinvesteraren Hoist (41 kr) är den hittills bästa rapportaktien som ångat på hela 20% under senaste veckan. Företaget hade en stark inkassering under andra halvan av 2023 vilket drev riktigt starka redovisade resultat på 1,82 kr/aktie i Q4 och 6,26 kr/aktie för hela 2023. P/E-talet är 6,5x räknat på den senare siffran.

Rapportreaktioner Kurs*
Hoist 15%
Ambea 13%
Note 11%
Evolution 6%
Volvo 1%
Norion 1%
IPC -1%
Green Landscaping -2%
Rugvista -9%
*Kursförändring på rapportdagen

Som Intrum-kollapsen visar är dock balansräkningen ofta viktigare än vinsten i den här typen av bolag. Hoist är formellt en bank och finansierar sig till 70% genom inlåning. Men även med obligationer och på den fronten görs framsteg. Nya obligationslån har emitterats till nivåer under 8% (stibor +375 punkter) vilket ”ökar gapet till våra branschkollegors finansiering ytterligare” skriver Hoist. Något som såklart är gynnsamt i konkurrensen om nya skuldportföljer.

Ambea (56 kr) var en annan vinnare. Omsorgsbolaget förbättrade sin marginal till 8,4% (5,3) i Q4 och rörelsevinsten ökade till 264 Mkr (140). Det ingår en del positiva engångsposter i resultatet, som elstöd på 12 Mkr. Men det ändrar inte bilden att bolaget är på rätt väg att få upp lönsamheten i problemdelar som Stendi. Vinst per aktie var 5,07 kr 2023. Aktien värderas till 11x den siffran.

Återköp av aktier står på agendan även om ledningen också flaggar för en intressant förvärvsmarknad. Efter likaartat den starka Q3-rapporten i höstas sålde huvudägarna en del aktier. Vi får se om det blir en upprepning nu.

Matta siffror

IPC (109 kr) hade ingen bra vecka (-7%) och bokslutssiffror som visade på halverat Q4-rörelseresultat imponerar såklart inte. Men vi tror detta beror på tillfälliga faktorer i form av ett artificiellt lågt pris på deras olja och upprepade köprådet i en kommentar. VD William Lundin köpte aktier för 5 Mkr efter rapporten.

Vi behåller aktien även om detta är en rätt riskabel placering då bolaget har ett relativt högt break-even-oljepris och lockelsen ligger i ett tillväxtprojekt som börjar producera först 2026.

Det andra sänket i rapportfloden var Rugvista (63 kr) som tappade 9% samma dag som e-handelsbolaget lämnade bokslut. Siffrorna visade på vinstminskning i Q4 på 19%. En orsak var lägre bruttomarginal då kunderna varit mer priskänsliga. En annan ökade kostnader för lager. Rörelsemarginalen var ändå riktigt bra på 12,6% (17,6%).

Rugvista, som säljer mattor, är ett av de mest lönsamma e-handelsbolagen på börsen. De har en stor nettokassa. Värderingen exklusive kassa är P/E 16 på 2023 års vinst.

Ett byte

Under veckan gjorde vi ett byte inom vårdtekniksektorn då C-rad (säljkurs 48 kr) såldes till förmån för Arcoma (inköpskurs 10 kr). Första aktierna i C-rad köptes redan 2019 så detta var ett av de mer långtida innehaven i portföljen. Avkastningen på 15% blev dock halvdan.

Arcoma säljer tekniska lösningar för automatisk positionering av röntgenkameror vilket sparar tid och personalkraft på avdelningarna. Bolaget omsätter drygt 160 Mkr och tjänade 0,19 kr per aktie 2023.

Vi ser framför oss att bolaget blir några nummer större framöver. De har nu en tydlig huvudägare med bevisat bra track-record i branschen som lär driva på utvecklingen, nämligen Linc. En engagerad och skicklig huvudägare är en av de saker som vi för övrigt tror C-rad hade gynnats väldigt mycket av att ha.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer