Kalldusch i Kambi

En svag rapport från sportboksleverantören Kambi tyngde portföljen i förra veckan.
Kalldusch i Kambi - port_v30_17_binary_6862857.PNG

För andra veckan i rad backade Stockholmsbörsen, denna gång med 1,4 procent. Aktiva portföljen backade med 1,6 procent. Faktum är att det är första gången i år som börsen backat två veckor i rad. Totalt summerar tvåveckorstappet till 4,5 procent. Under samma period har aktiva portföljen stigit med 0,1 procent.

Att vår defensivt positionerade portfölj inte överpresterat mer förklaras främst av Kambis svaga halvårsrapport i förra veckan som sänkte aktien med hela 24 procent. Den goda underliggande tillväxten hos bolagets kunder (+16 procent) resulterade bara i en omsättningstillväxt på 3 procent för Kambi. Då kostnaderna ökade i klart högre takt blev resultatfallet kraftigt. En viktig faktor bakom resultattappet var ett omförhandlat avtal med storkunden 888sport, vilket sänkte intäkterna under första halvåret med 1 miljon euro.

888-affären skapar en osäkerhet kring Kambis pricing power och i förlängningen lönsamheten. Det ska ställas mot den positiva underliggande utvecklingen i branschen samt att Kambi löpande tecknar nya avtal. Aktien framstår som fortsatt intressant i ett längre perspektiv, men vi tar fasta på att aktien riskerar att vara kall en tid och säljer med en svidande förlust på 22,9 procent.

Desto bättre siffror redovisade Mekonomen, vars aktie lyfte med nära 5 procent på rapportdagen. Trots en negativ påskeffekt och ett försäljningslyft på bara 1 procent, så ökade rörelsevinsten med 8 procent under kvartalet. Starkare lönsamhet och tecken på att försäljningen vänder upp i kombination med en pressad värdering gör aktien fortsatt intressant. Lägg därtill möjligheten till ett bud från den amerikanske huvudägaren. Vi behåller.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.